18/10/2021 - Ekcemi/atopija

EKCEMI U ODRASLIH: NAŠE PREPORUKE ZA NJEGU KOŽE

I kako ublažiti svrbež

Kad govorimo o ekcemu, jeste li svjesni svrbeža? To je neugodan (i često nepodnošljiv) osjećaj svrbeža zbog kojeg se želite počešati. A češanje ublažava neugodu... ali također sprječava nestanak plakova. Srećom, ovaj se svrbež može zbrinuti. Postoje jednostavna rješenja kako biste izbjegli češanje. Omogućite koži da se odmori...

Zašto ekcem svrbi
Kao što znate, nesavladivi nagon za češanjem nikad nije ugodan. Može se pojaviti u najgorem trenutku i onemogućiti vam da mislite na bilo što drugo te imati velik utjecaj na vašu kvalitetu života. Znate li otkud dolazi ovaj osjećaj (u okviru ekcema)? Postoji više uzroka. Upala tijekom buktanja, suhoća kože ili čak neočekivane situacije: anksioznost, stresni događaji, znojenje ili jednostavna činjenica da češanje može izazvati daljnji svrbež. Pravi začarani krug: što se više češete, to se više i želite češati. Stoga, da biste odagnali neugodan osjećaj, ovo su područja na kojima trebate poraditi.

ekcemi_odrasli_njega_3.jpg
Bitna je hidracija kože
Ključ borbe protiv svrbeža je u hidraciji. Zašto? Vrlo jednostavno, zato što ublažava, ali i sprječava svrbež. Najprije, emolijensi, koji će vam pomoći hidrirati kožu. Idealno je emolijens nanositi jednom do dvaput dnevno.
Savjet: u vašoj torbi ili ladici u uredu... uvijek držite tubu pri ruci...
Za hidraciju i umirivanje kože također možete koristiti termalnu vodu u spreju koja umiruje i omekšava kožu te djeluje protiv nadraženosti. Nekoliko dugih potisaka ili primjena kompresa navlaženih sprejem pomoći će vam umiriti kožu.
Savjet: hladnoća djeluje kao anestetik protiv svrbeža. Nekoliko pokreta kao da mašete lepezom pojačat će osjećaj svježine nakon raspršivanja po koži.


Koje su prednosti emolijensa u borbi protiv svrbeža
Kako koristiti emolijens
Svaki dan, nakon pranja. Uzmite obilniju količinu kreme. Razmažite je među dlanovima kako biste je omekšali. Nanesite kremu na lice i tijelo. Tijekom dana ponovite primjenu emolijensa ako ponovno osjetite svrbež.


Kako pravilno razmazati kremu
Za lice, nanesite kremu lagano vršcima pristiju. Za ostatak tijela, razmažite kremu širokim pokretima po koži bez trljanja. Jer ako kremu utrljate tako da emolijens prodire kroz kožu, pogoršat ćete nadraženost kože.


Nemojte popustiti iskušenju da se počešete
Bolje je izbjegavati češanje kad vas svrbi. Zašto? To je pravi začarani krug. Češanje uzrokuje lezije i povećava rizik za sekundarnu infekciju, zbog koje ćete se još više htjeti češati. Štoviše, pet minuta češanja odgađa oporavak kože za 15 dana.
Ako je iskušenje da se počešete preveliko, učinite to nježno dlanom ruke, masažerom s kotačićima ili glatkim kamenjem. Također iskoristite umirujuća svojstva hladnog zraka. Primjerice, upotrijebite glatko kamenje koje ste prethodno stavili u hladnjak. A zašto ne iskoristiti i osvježavajuće vrećice ili pakiranje zamrznutog graška koje ste ostavili da odstoji 10 minuta? No, nemojte ih stavljati izravno na kožu.
xeracalm_ad_koncentrat.jpg


Nekoliko savjeta za odmoran san
- Svrbež je vrlo jak uvečer i tijekom noći.
  To utječe na obrasce spavanja, a time i na kvalitetu života bolesnika, njihovih roditelja ili kod odraslih njihovih partnera/ica. 
- Nanesite emolijens prije odlaska u krevet te po potrebi to ponovite tijekom noći.
- Na noćnom ormariću držite termalnu vodu u spreju i emolijens.
- Nemojte koristiti previše pokrivača kako vam ne bi bilo prevruće, a po mogućnosti također nosite pamučnu odjeću i koristite pamučne plahte.
  Pamuk omogućuje vašoj koži da diše.
-
Ako možete, sobnu temperaturu održavajte na najviše 18°C.
- Ujutro prozračite sobu.

 
 

Otkrijte prvu liniju njegujućih, višestruko djelotvornih proizvoda koji izravno djeluju na osjećaj svrbeža kod suhe kože.
 
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.