Avène termalna izvorska voda korisna je za kožu i to se iskustveno prepoznaje već stoljećima, ali sve do nedavno nije bilo i znanstveno objašnjeno i kako. Najnovije znanstvene metode omogućile su nam danas i konačno razumijevanje zašto i kako je ova voda korisna za kožu. U ovom članku, dr. Didier Guerrer, dermatolog konzultant iz Avène dermatoloških laboratorija, odgovorio je na najčešća pitanja naših korisnica na ovu temu.


Što je hidroterapija i kada se koristi?

Hidroterapija (grč. hidor – voda, therapeia – liječenje) je termin kojim se označava uporaba vode u svrhu liječenja. No, ovdje se ne radi o liječenju u strogom smislu riječi, već o ublažavanju težine bolesti i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Propisuje se kada se učinci liječenja sporo osjećaju, a uporaba hidroterapije pojačava terapijski protokol. Vrline hidroterapije već su dugo poznate, osobito Grcima i Rimljanima. 1975. godine, kada je Pierre Fabre kupio Avène hidroterapijsko lječilište, njegova prva želja bila je izmjeriti i razumjeti, modernim metodama istraživanja, blagodati ove vode.

Koja su svojstva Avène termalne izvorske vode znanstveno dokazana?

Klinički imamo potvrdu onoga što se dugo opažalo: Avène termalna izvorska voda djeluje na kronične i upalne bolesti kože, posebno atopijski dermatitis , psorijazu, a također i na obnovu i zacjeljivanje kože .

Farmakološki smo uspjeli dokazati da sastav Avène termalne izvorske vode olakšava jačanje epidermalne barijere, smanjuje upalu i svrbež te pomaže u očuvanju i obnavljanju mikrobioma kože.

Zahvaljujući provedenom znanstvenom istraživanju, definirali smo dvostruki potpis ove vode: s jedne strane, tu su njena mineralna svojstva, obilježena točno određenim omjerom kalcija i magnezija, te biološka svojstva kroz prisutnost izvorne mikroflore, Aquaphilus dolomiae, otkrivene u dubini samog termalnog izvora s umirujućim učinkom i učinkom protiv svrbeži izazvane suhoćom kože. Sva ova istraživanja objavljena su u znanstvenim časopisima.

Dermatološki laboratoriji Avène imaju Laboratorij za istraživanje vode. Što zapravo istražuje ovaj laboratorij?

Laboratorij za istraživanje vode osnovan je od 2007. godine u mjestu Avène. Njegova prva misija je bolje razumjeti nastanak termalne izvorske vode, od impluvija - površine kroz koju se kišnica uvlači u zemlju - i stjecanja njene mineralizacije tijekom njenog vrlo dugog 50 godišnjeg podzemnog putovanja i na kraju njezinog ponovnog povratka na površinu zemlje. Ovdje se vrše istraživanja kako bi se saznalo što sadrži Avène termalna izvorska voda i kako bi se razumjeli njezini učinci. Laboratorij za istraživanje vode ima i nadzornu ulogu kako bi se neprestano osiguravala kvaliteta vode. COFRAC (Francuski odbor za akreditaciju), neovisno tijelo, provjerava pouzdanost i nepristranost rezultata Laboratorija tijekom godišnjih procjena. Također, Laboratorij ima edukativnu misiju za znanstvene posjetitelje (posebno liječnike i istraživače) kako bi objasnio specifičnosti Avène termalne izvorske vode.

Zahvaljujući Laboratoriju za istraživanje vode i suradnji s Oceanološkim opservatorijem Banyuls-sur-Mer, otkrivena je specifična mikroflora u iznimnim dubinama izvora (1,500 m) Avène termalne izvorske vode. Upravo je u ovoj mikroflori izolirana Aquaphilus dolomiae, čije su aktivne tvari pokazale svoj umirujući učinak na kožu.