U fokusu

Mikrobiom i koža

Mikrobiom i koža korak naprijed u obnovi

Novi pristup u zacjeljivanju i obnovi kože temeljen na otkriću i ulozi mikrobioma.
Obnova oštećene, nadražene i iritirane kože

Novi pristup u zacjeljivanju i obnovi kože razvijen je na osnovu saznanja o mikrobiomu. Otkriće mikrobioma početkom 2000-ih jednako je važno kao i otkriće ljudskog genoma 1990-ih. Mikrobiom je naziv za zajednicu svih mikroorganizama koji žive na nama i u nama zajedno s njihovim ukupnim genetskim materijalom. U ljudskom organizmu, skupine mikrorganizama mogu se naći na površini i u nižim slojevima kože (kožni mikrobiom), u ustima (oralni mikrobiom), u crijevima (crijevni mikrobiom), u vagini (vaginalni mikrobiom) i u uhu (ušni mikrobiom).

Zacjeljivanje kože

Što je kožni mikrobiom?

Kožni mikrobiom je prirodni ekosustav mikroba na našoj koži koji u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja. Zajednice mikroba na našoj koži sprečavaju razvoj potencijalno opasnih patogenih mikroorganizama, uče imunosni sustav kako otkriti i prepoznati „neprijatelje“ te kako održavati funkciju zaštitne barijere kože. Mikrobiom kože treba biti uravnotežen i raznolik, jer se tako sprečava dominacija patogenih bakterija.

Što je mikrobiom?

Crijevni mikrobiom i obnova

Većina bakterijskih vrsta ljudskog mikrobioma potječe iz crijeva. Nedavna istraživanja su otkrila još jednu ulogu crijevnog mikrobioma - jasno je dokazana veza između procesa zacjeljivanja crijevnog epitela i njegovog mikrobioma. Crijevo je organ u ljudskom tijelu s iznimnom sposobnošću zacjeljivanja. Crijevni se epitel može neprestano obnavljati i nadomješta se svakih 4 do 5 dana, što odgovara proizvodnji približno 10 milijardi novih stanica svaki dan. Koža se u prosjeku obnavlja za 21 dan.

Crijevni mikrobiom i obnova

Koja je uloga crijevnog mikrobioma u ovoj obnovi i zacjeljivanju?

Epitelne stanice u crijevima sposobne su komunicirati s bakterijskom florom putem nekoliko različitih specifičnih receptora koji se nalaze na njihovoj površini. Ove specifične receptore stimuliraju bakterijski metaboliti koje luče crijevne bakterije: proteini, enzimi, peptidi itd. Jedan od specifičnih receptora, TLR-5 (Toll-like receptor), stimuliran je proteinom flagelinom. Stimulacija TLR-5 potiče čimbenike rasta koji se množe na površini epitelnih matičnih stanica, kako bi se potaknuo ponovni rast izgubljenih dijelova tkiva, a time i proces obnavljanja epitela.

Prvi postbiotik za obnovu kože!

Znanstvenici Dermatoloških laboratorija Avène iskoristili su najnovije spoznaje o utjecaju mikrobioma i njegovoj pozitivnoj ulozi u obnovi crijevnog epitela. Inspirirani ovim otkrićima, uspješno primjenjuju ovaj model i na koži u cilju razvoja novog pristupa u obnovi kože unaprjeđujući tako Cicalfate liniju proizvoda.

Od 2001. godine, pa sve do danas, učinkovitost Cicalfate obnavljajuće njege za osjetljivu, nadraženu, iritiranu kožu prepoznata je u cijelom svijetu. Cicalfate je prva Eau Thermale Avène linija za obnavljanje kože: broj jedan u ljekarnama1 te krema koju najviše propisuju liječnici i dermatolozi2, zahvaljujući čemu se svakih 5 sekundi negdje u svijetu proda Cicalfate obnavljajuća krema3.

Potvrđujući svoju pionirsku stručnost u obnovi kože, Dermatološki laboratoriji Avène osmislili su novo rješenje koje će unaprijediti tradicionalni pristup i otvoriti novo poglavlje u pristupu obnove kože. Cilj je bio stvoriti novu formulu i to s 30 posto više učinkovitosti4.

Znanstvenici Dermatoloških laboratorija Avène otkrili  su u Avène termalnoj izvorskoj vodi dragocjenu bakteriju s korisnim svojstvima za kožu: Aqua. Dolomiae.

Jedinstvena i posebna, jer preživljava samo u velikim dubinama kristalno čiste Avène termalne izvorske vode. Aqua. Dolomiae je gram negativna bičasta bakterija što znači da ima mali rep (lat. flagellum – bič) koji omogućuje njezinu pokretljivost. Bič se sastoji od proteina flagelina. Aqua. Dolomiae je bakterija s posebno visokom koncentracijom flagelina u svom biču.

Nakon razvoja ekstrakta I-Modulia®, znanstvenici Dermatoloških laboratorija Avène uspješno su biotehnološkim procesom razvili i drugi ekstrakt izveden iz Aqua. Dolomiae:
[C + -Restore]™.

[C + -Restore]™ je dobiven dvostrukim centrifugiranjem Aqua.dolomiae, kojim se uklanjanju ostaci stanice, a dobiva se visoka koncentracija bakterijskog sekreta koja je, u ovom slučaju, bogata flagelinom.
1. IQVIA - Pharmatrend International – tržište obnove kože u ljekarnama Njemačke, Austrije, Belgije, Španjolske, Francuskke, Grčke, Italije, Portugala, Slovačke, Švicarske i Češke – 2018. godina – u obujmu i vrijednosti.  
2. IQVIA - Xponent PharmaOne – tržište dermokozmetike propisano od strane liječnika u francuskim ljekarnama -2018. godina – u obujmu.
3. Međunarodni Eau Thermale Avène Cicalfate prodajni rezultati s kraja prosinca 2018. godine
4. Ex vivo model, 30% uspješnija reepitelizacija.

[C + -Restore]? Kako djeluje?

Bolji rezultat. Brže djelovanje. Trenutno umirenje.

Za normalno funkcioniranje kožne barijere odgovoran je površinski zaštitni sloj – epidermis, posebno njegov najdeblji dio stratum corneum koji ima glavnu funkciju barijere.

Epidermis štiti kožu od mehaničkih ozljeda, dehidracije, penetracije različitih kemijskih tvari iz okoline i patogenih organizama. Lipidi u epidermisu imaju ulogu sprječavanja transepidermalnoga gubitka vode i prodora tvari iritirajućeg djelovanja, alergena i mikroorganizama.

Ukoliko zbog bilo kojeg razloga dođe do poremećaja zaštitne funkcije kožne barijere, tvari iritirajućeg djelovanja, alergeni i mikroorganizmi lakše prodiru u dublje slojeve kože i uzrokuju iritacije, a ponekad i upale.


Obnova iritirane, nadražene, oštećene kože - zacjeljivanje kože - jedno je od specifičnih svojstava ljudskog tkiva i predstavlja proces tijekom kojeg organizam zamjenjuje i obnavlja funkcije oštećenog tkiva različitim procesima.
Istražujući probleme iritirane kože i znajući što se od preporučenog proizvoda očekuje, Dermatološki laboratoriji Avène razvili su i usavršili liniju proizvoda Cicalfate+.

Od sada, Cicalfate+ proizvodi još brže i nježnije obnavljaju iritiranu kožu1, jer zahvaljujući novoj formuli imaju trostruki učinak:
• djelatni sastojak [C + -Restore]™ ubrzava proces obnove epidermisa, tako što značajno potiče migraciju keratinocita, vežući se na TLR-5 receptore na stanicama keratinocita, što rezultira zacjeljivanjem površinskih oštećenja kože,
• kombinacija bakrovog i cinkovog sulfata 
štiti i smanjuje rizik od bakterijske infekcije,
• Avène termalna izvorska voda trenutno umiruje i djeluje antiiritirajuće.

Proizvodi se primjenjuju kod suhih i vlažnih dermatoza, iritacija, suhoće ili crvenila kože, ali i vanjskih sluznica. Mogu ih koristiti sve dobne skupine - dojenčad, djeca i odrasli.

Cicalfate+ je zaista inovacija!

Znanstvenici Dermatoloških laboratorija Avène uspješno su razvili novi ekstrakt izveden iz Aqua. Dolomiae, [C + -Restore], bogat flagelinom koji dokazano potiče obnovu epitelnih stanica.

dr. Daniel Redoules Eau Thermale Avène

C+-Restore

Otkrijte Cicalfate+ proizvode!

Saznajte što su PRObiotici, PREbiotici, POSTbiotici!

PROBIOTICI

PROBIOTICI su živi mikroorganizmi koji doprinose zdravlju domaćina ako se uzimaju u dovoljnim količinama, npr. pozitivno utječu na probavu i poboljšavaju imunološki sustav. Probiotik može biti jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje primijenjene djeluju korisno na domaćina jer dovode povećanja broja korisnih bakterija u probavnom sustavu.

PREBIOTICI

Izrazom PREBIOTIK označavamo netopljiva vlakna koja doprinose boljem preživljavanju i rastu probiotika te drugih za zdravlje bezopasnih mikroorganizama u tijelu. Suvremeniji pristup pojavio se otkrićem prebiotika, neprobavljivih sastojaka hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije, te na taj način pogoduju zdravlju domaćina. Prebiotici također poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u debelom crijevu. Dodatno, pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal te povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija. Kada kombiniramo probiotike i prebiotike u jedan preparat, dobivamo SINBIOTIKE.

POSTBIOTICI

Za razliku od probiotika, koji predstavljaju žive kulture bakterija ili drugih mikroorganizama s povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka, POSTBIOTICI su molekule koje nastaju kao rezultat metabolizma probiotika. Oni predstavljaju mrtve mikrobne stanice, mikrobne frakcije ili lizate stanica (stanice kojima je razorena stanična membrana), a smatra se da i ti sastojci mogu imati povoljna fiziološka djelovanja i dodatno bioaktivno djelovanje uz poznata djelovanja probiotika. Postbiotici su najčešće enzimi, peptidi, organske kiseline, peptidoglikani, polisaharidi te proteini i vitamini. Odlikuje ih sadržaj različitih signalnih molekula koje mogu imati protuupalno, imunomodulatorno, antihipertenzivno, hipokolesterolemično, antiproliferativno i antioksidacijsko djelovanje. Ipak, većina mehanizama djelovanja postbiotika još uvijek nije rasvijetljena.

Saznajte više o koži!

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.