O tipovima kože

Nepravilnosti tena

Nepravilnosti tena

Mali prištić, madež koji imate od rođenja, ili drugi koji su nastali kao posljedica izlaganja suncu, ožiljak koji vam nagrđuje lice, neobično crvene jagodice, neuredan ten i oči okružene podočnjacima…

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje... Ako je Vaša koža osjetljiva kroz nekoliko slijedećih redaka pronađite svoju "osjetljivost"!

Savjeti stručnjaka Eau thermale Avène

Nepravilnosti tena i korektivna kozmetika

Nepravilnosti i njihova korekcija

Nepravilnosti tena mogu biti različitih veličina i oblika, intenziteta boje i uzroka nastanka.
  • Neke nepravilnosti su prirođene.  One mogu biti depigmentirane ili u boji mlijeka ili crvene (hemangiomi).
  • Druge su pak posljedica stečenih dermatoza kao što su bijele mrlje kod vitiliga (lokaliziran nestanka pigmentacije kože), benignog, ali vidljivog oboljenja osobito kod osoba tamnije puti.
  • Smeđe mrlje su posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Njihova pojavnost je češća tijekom trudnoće, (često se i stoga koristi naziv "maska trudnoće"), ali  se također javljaju i  kod ne-trudnica, pa čak ponekad i kod muškaraca.
  • Kod nekih dermatoza lica (kuperoza, rosacea ...) bez obzira na specifičnu terapiju teško je u potpunosti izbrisati tragove (crvenilo, vidljivost sitnih kapilara).
  • Akne i neujednačen ten imaju veliki utjecaj na život i samopouzdanje, posebno ukoliko se radi o dugogodišnjoj borbi s nepravilnostima kože.
  • Nakon dermatoloških i kirurških zahvata, osobito na licu, slijedi razdoblje, prijelaznih nesavršenosti .
  • I za kraj, neki ozbiljniji poremećaji kože (ihtioza, opekline ...) trebaju pomoć korektivne kozmetike.

PREVENCIJA JE KLJUČNA RIJEČ

Vaš dermatolog će Vas uputiti u najbolje moguće preventivne ili kurativne tretmane u svim gore opisanim slučajevima.

"Bolje spriječiti nego liječiti" odnosi se savršeno na promjene pigmentiranosti kože. Stoga je važno:
 - pravovremeno i učinkovito liječenje upalnih dermatoza,
 - uporaba proizvoda za zaštitu od sunca.

Većina hiperpigmentacija je nastala ili se pogoršala zbog pretjeranog izlaganja suncu i zbog nekorištenja odgovarajuće zaštite od sunca. Odaberite uvijek proizvode s vrlo visokim faktorom zaštite, s širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka, fotostabilne i vrlo vodootporne. Također, izbjegavajte ozljede kože. To nije uvijek lako, ali barem budite oprezni. Dopustite ranama da zacijele, a ožiljak zaštitite od sunčevih zraka kako ne bi potamnio.

Ipak pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo spriječiti niti izliječiti i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.


OZLJEDE KOŽE

Trudite se izbjeći nepotrebno ozljeđivanje kože. To nije uvijek lako, ali barem budite oprezni. Njegujte ožiljke. Dopustite ranama da zacijele, a ožiljak zaštitite od sunčevih zraka kako ne bi potamnio. Ipak pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo spriječiti niti izliječiti i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.
KOREKCIJA NEPRAVILNOSTI TENA = KOREKTIVNA KOZMETIKA = KAMUFLAŽA

Prikrivanje nepravilnosti tena ovisi o njihovu položaju, veličini i obliku, intenzitetu boje i uzroku nastanka. Kako bi ih što učinkovitije prekrili (kamuflirali), najvažnije je neutralizirati njihovu boju, što je razlog podjele osnovnih nepravilnosti upravo prema boji:

- nepravilnosti u kojima prevladava crvena boja - difuzno crvenilo (eritroza, kuperoza, rozacea, vidljive kapilare...); crvenilo nakon operativnih zahvata i tretmana (laser, dermoabrazija); erupcije na koži (akne, bubuljice...); svježi ožiljci...

- nepravilnosti u kojima prevladava plava boja - modrice, podljevi nakon estetskih ili reparativnih operativnih zahvata; vidljive i proširene vene; plavičasti podočnjaci...

- druge nepravilnosti (smeđe, bijele, tamne nijanse) - hiperpigmentacije (melazma, pjege, madeži); depigmentacije (vitiligo, stari ožiljci); strije i tetovaže; blijedi ili neujednačeni ten...


Kako bi se smanjila vidljivost nepravilnosti tena, u proizvodima za prekrivanje primijenjen je vrlo jednostavan princip komplementarnih boja koji se koristi u slikarstvu. Riječ je o načelu suprotnih boja u spektralnom krugu, prema kojem je intenzitet boje ublažen ako joj se doda ona koja se nalazi na njoj suprotnoj strani kruga. Ako se te boje pomiješaju, neutraliziraju se:

- zeleno neutralizira crveno,
- žuto neutralizira plavo,
- smeđe prekriva bijelo.


Kombinacija boja koju pruža korektivna kozmetika rješava s lakoćom nepravilnosti u pet osnovnih koraka:
1. temeljito očistite kožu,
2. nanesite kremu za lice prema tipu kože kao podlogu,
3. neutralizirajte bojom lokalizirane nepravilnosti na koži uz pomoć korektora u stiku (zeleni ili žuti korektor),
4. ujednačite boju tena uz pomoć tekućeg ili kompaktnog krem pudera,
5. učvrstite šminku uz pomoć prozračnog mozaik pudera.

Česta pitanja

Video

Naša preporuka

Više o koži

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.