O tipovima kože

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože…

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje... Ako je Vaša koža osjetljiva kroz nekoliko slijedećih redaka pronađite svoju "osjetljivost"!

Savjeti stručnjaka Eau thermale Avène

Hiperkeratoza

Što je to hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja. U tom sloju kože, stanice sadrže visok udio keratina, proteina koji ih čini suhima i vrlo tvrdima. U nekim slučajevima, nastaje abnormalna nakupina keratina koja stvara područja izrazito suhe, tvrde kože.

Kako nastaje hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je uglavnom adaptivni fiziološki proces koji ima za cilj jačanje otpornosti kože putem brže proizvodnje izrazito keratiniziranih stanica. Zbog toga, koža stopala ili dlanova može odebljati kao reakcija na hodanje bosih nogu ili intenzivni fizički rad. To ima koristan zaštitni učinak, ali stvara nelagodu na površini kože, koja postaje gruba, tvrda i sklona pucanju.

Kada se događa stalni pritisak na vrlo ograničenom području hiperkeratoza pojavljuje u obliku žulja. Najčešći je primjer pojava žuljeva na stopalu, što je povezano s izrazitim pritiskom na vrlo malo područje na koži.


 
Od svih dermatoloških poremećaja, psorijaza je ona koja gotovo stalno izaziva stvaranje hiperkeratotičnih područja. Tipične hiperkeratotične mrlje u početku su crvene, zatim postaju prekrivene debelim, vrlo gustim ljuskama, što stvara općenito ljuskast učinak na koži. Ta „korica“ koja se stvara na koži ne samo da uzrokuje nelagodu, već i sprječava prodiranje lijekova za potrebe liječenja psorijaze u kožu.

Kako se hiperkeratoza liječi?

Kada je stanje povezano s fizičkim uzrokom (trenje, abnormalni pritisak), prvo što treba učiniti jest eliminirati taj pritisak ako je moguće. Uklanjanje hiperkeratoze zahtijeva korištenje hidracijskih proizvoda i proizvoda za umirenje kože obogaćenih aktivnim tvarima koje rastvaraju blokove keratina. Najčešće korištene keratolitičke aktivne tvari su urea i salicilna kiselina.
S obzirom na debljinu, mjesto i uzrok hiperkeratoze, mogu se koristiti supstance s različitim koncentracijama pomiješane u vrlo bogate teksture. Korištenje keratolitičkih tvari u liječenju psorijaze pomaže u uklanjanju naslaga s kože kako bi se moglo započeti topikalno liječenje lijekovima protiv psorijaze.

Česta pitanja

Video

Naša preporuka

Više o koži

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.