av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square_1440x370

Zaštićeni impluvium Avène impluvium, u srcu prirodnog okoliša i zaštićene bioraznolikosti

Impluvium je geografsko područje koje doprinosi vodoopskrbi rijeke.
Avène je golemo područje koje se nalazi unutar regionalnog parka prirode Haut-Languedoc, gdje se kišnica infiltrira u podzemlje.

Svaka kap koja prodre u zemlju nastavit će puniti izvor Avène nakon podzemnog putovanja dugog više od 50 godina, do dubine od 1500 metara. Kako bi se osigurala kvaliteta ove vode na njenom izvoru, prirodni okoliš koji je okružuje mora biti zaštićen.
Stoga su ljudske aktivnosti oko impluviuma vrlo ograničene i strogo kontrolirane.

  • <span class="ezstring-field">av_instit_environnement_avene2©studiochevojon_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_instit-thermal-park-hdrvb-square_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_instit_environnement_avene3©studiochevojon_368x460</span>

Jedinstveno geografsko područje

av_instit_environnement_avene7©studiochevojon 473x590

 

Što čini Avène impluvium tako posebnim?

Ovdje Avène termalna izvorska voda počinje svoje putovanje. Zbog svog položaja na raskrižju mediteranske, planinske i kontinentalne klime gornje doline Orb, Avène impluvium je doista jedinstven.

Kišnica se slijeva u bazen i odlazi na dugo putovanje kroz njegove podzemne dubine. Kako napreduje, zagrijava se i postaje obogaćena biološkim i mineralnim elementima koji joj daju umirujuća, antiiritirajuća i omekšavajuća svojstva.

Površina i dubina impluviuma

Površina bazena je 27 km². Reljef koji okružuje Avène hidroterapijski centar odlikuje se nizom markantnih oblika, na nadmorskoj visini od 340 metara i najviših vrhova na 1022 metra.

Iako u prosjeku padne 1200 milimetara kišnice, samo dio te nje prodire duboko u tlo kako bi kasnije nastala Avène termalna izvorska voda.

Drugi dio ostaje na maloj dubini ispod zemlje i napaja slivove vodoopskrbe u tom području.

Sve naše aktivnosti provodimo poštujući biološku raznolikost.

Séverine Roullet-FurnemontVoditelj DOP-a i održivog razvoja Pierre Fabre Grupe

Regionalni park prirode

Regionalni parkovi prirode imaju model razvoja koji se temelji na unapređenju i zaštiti prirodne baštine, koja se smatra bogatom i krhkom. Avène impluvium stoga ima koristi od mjera zaštite faune i flore, vode i tla regionalnog parka prirode Haut-Languedoc.

76% parka čine šume, s mješavinom listopadnog (hrast, bukva, kesten) i crnogoričnog (bor i duglazija) drveća.

Poljoprivredno zemljište čini 22% površine i uglavnom se koristi za pašnjake i krmno bilje.

av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square_600x600
av_instit-biodiversity-hdrvb-square_472x580

Šume štite podzemne vode

Drveće koje okružuje Avène impluvium održava tlo vlažnim i ključno je za očuvanje cjelovitosti naših vodnih resursa.

Zbog toga od 2018. godine tražimo stručnost i preporuke Nacionalna organizacija za šumarstvo (ONF) kako bi nam pomogli osigurati održivo upravljanje park šumom.

Kako bi se očuvala bioraznolikost i životinjske vrste koje tamo žive, Liga za zaštitu ptica (LPO) odobrila je Bains d'Avène kao LPO utočište.

av_instit-water-research-center-hdrvb-square_600x600
AV_Institutional_Instagram_Post_Quarter3-2018_Water Laboratory_High-resolution_4_600x600

Uloga Centra za istraživanje vode

Centar za istraživanje vode jamči kvalitetu Avène termalne izvorske vode i da njezin izvor i dalje postoji.

Ovaj istraživački centar također ima funkciju praćenja, kontrole i očuvanje Avène termalne izvorske vode te informiranja o Avène termalnoj izvorskoj vodi i njenom impluviumu.

Zaštita izvora i Avène impluviuma znači djelovanje na samom izvoru, na stvaranju vode, na tlo i šume i na vodne resurse područja.

API'A, Udruga za očuvanje Avène Impluvium

Već više od 30 godina kvalitetu i dobrobiti Avène termalne izvorske vode činimo našom središnjom brigom. Zaštita okoliša i bioraznolikosti u kojoj se rađa i živi ovaj jedinstveni resurs je ključna. Osnovan 22. ožujka 2021., na našu inicijativu s gradskom vijećnicom Avène, API'A ima za cilj doprinijeti očuvanju Avène Impluvium, zajedno sa svim dionicima ovog područja. Kako bismo to učinili i kako bismo definirali projekt koji provodi udruga, uključili smo ih u svaku fazu planiranja.

av_instit_environnement_avene8©studiochevojon 473x473
av_instit_environnement_avene6©studiochevojon 473x473

Rad Udruge API'A

API'A pomaže olakšati lokalne inicijative za zaštitu vodnih resursa impluviuma. Udruga provodi ekološke akcije i akcije podizanja svijesti, posebice u područjima održivog gospodarenja šumama, odgovorne poljoprivrede i očuvanja lokalne biološke raznolikosti.  Projekt udruge uključuje analizu 10 šumskih posjeda na području impluviuma, kako bi se definirala područja poboljšanja za održivo gospodarenje tim parcelama, optimizacija recikliranja poljoprivrednog plastičnog otpada i financiranje opreme za poboljšanje upravljanja poljoprivrednim otpadnim vodama.

Back to top