O tipovima kože

Akne u odrasloj dobi

Akne u odrasloj dobi kad ih više ne očekuješ

Vaša je adolescencija odavno završena, ali još uvijek ste ili možda tek sada, u odrasloj dobi, postali skloni aknama? Budite mirni, akne u odraslih nisu izolirana pojava. Podrijetlo, razvoj, poveznice sa životnim stilom... Objasnit ćemo vam sve!

Baš kad ste pomislili da više nećete imati nepravilnosti na koži, pojavili su se prištići! No, niste u tome usamljeni. Mnoge odrasle žene imaju nepravilnosti na koži. Za rješavanje ovih problema, potrebno je razumjeti jedinstvene uzroke ovih kasnih pojava, kao i prilagođena rješenja za njegu.

Savjeti stručnjaka Eau Thermale Avène

Akne u odrasloj dobi

Akne, posljedna karika u nizu

Akne se pojavljuju u različito vrijeme života, ali uvijek istim postupkom: sebum (masnoće, loj) kojeg stvaraju lojne žlijezde izdiže se na površinu kože kroz pilosebacealne kanale (zamislite ih poput dimnjaka). Prevelika količina sebuma začepljuje kanale i privlači mikrobe. Tako započinje životni ciklus komedona, tada još nevidljivog i u obliku mikrokomedona.

Svaka koža luči sebum, samo zašto baš vama onda nastaju akne? Svi smo fiziološki različiti, između ostalog i zbog genetskog nasljeđa koje čini svakog pojedinca manje ili više sklonim aknama. Kod nekih su baš njihove lojne žljezde osjetljivije na stvaranje androgena, hormona koji potiče proizvodnju sebuma. No, nije rješenje okriviti genetsko nasljeđe i predati se! Čitav niz svakodnevnih ponašanja utječe na razvoj akni.
Na primjer prehrana. Prvo, ne postoji dijeta protiv akni. S druge strane, znamo da prekomjerna konzumacija lipida i posebno ugljikohidrata, to jest masti i šećera, ima neposredan utjecaj na kožu. I zato, možemo vam samo savjetovati ono što ste već čuli: usvojite zdravu i uravnoteženu prehranu, bez viška. Vaši prištići mogu biti uzrokovani i primjenom neprikladne kozmetike. Izazov je djelovati u mjeri: očistiti lice, ali ne odstraniti zaštitini sloj; vlažiti, ali ne dodavati masnoće; nekomedogeni proizvodi koji neće začepiti pore. Stoga je potrebno pažljivo odabrati dermokozmetičke proizvode koji nisu komedogeni i umjereno ih koristiti.

Zaključno, akne u odrasloj dobi mogu se razviti zbog hormonalne neravnoteže, stresa, neprilagođene njege kože, lijekova i genetske predispozicije.

Koje su razlike u promjenama na koži kod odraslih i tinejdžera?

Iako se iznenadna pojava akni u odrasloj dobi može činiti slična onima iz tinejdžerskih godina, ova dva kožna problema zapravo su vrlo različita. Tinejdžeri obično imaju masniju kožu, a promjene na koži pojavljuju se prvenstveno u T-zoni (čelo, nos, brada). Odrasle osobe obično imaju mješovitu kožu, s proširenim otvorenim porama, a nepravilnosti se pojavljuju prvenstveno u U-zoni (brada i donji dio obraza).

Nasuprot mladenačkima, akne kod odraslih mnogo su dublje, bolnije i češće se vraćaju. Liječenje je dugotrajnije, jer je i stanična obnova s godinama sporija. U odrasloj dobi nepravilnosti nakon povlačenja često ostavljaju mrlje i ožiljke.

Zašto nastaju crvene mrlje i ožiljci?

Kao što smo već naveli, akne u odrasloj dobi uglavnom su upalnog tipa. Pravodobnim liječenjem ne bi smjeli nastati ožiljci. No, ako zakasnimo s terapijom, ponekad je upala toliko jaka da nastaje defekt kože kojeg organizam ne može popraviti te zaostaje ožiljak ili crvenilo kože na mjestu upale. Većina žena stoga koristi korektore i/ili tekuće pudere ili kompaktne obojene kreme kako bi prikrili ožiljke, ali ne uvijek s zadovoljavajućim rezultatom.
Nažalost, nije moguće u potpunosti ukloniti niti jednom metodom ožiljke od akni, ali se može očekivati njihova manja vidljivost primjenom keratolitičkih i regenerirajućih krema, profesionalnih pilinga, mikrodermoabrazijom, mehaničkom dermoabrazijom ili laserskim tretmanom. Kako ožiljci od akni mogu biti vrlo različiti, ne odgovaraju sve navedena metode svim tipovima ožiljaka, stoga učinak može i izostati. Izbor prave metode koja će najbolje ublažiti vidljivost ožiljaka, treba svakako prepustiti dermatologu.

Psihološki utjecaj akni

Vaše stanje uma uključeno je u pojavu vaših akni, a uznemirujuća prisutnost istih opet utječe na vaše emocije. Kako biste prekinuli ovaj začarani krug, imajte na umu da vaš slučaj nije izoliran: čak 40% žena u dobi između 25 i 40 godina bori se upravo s ovim problemom. U nizu istraživanja pokazan je značajan utjecaj akni na kvalitetu života. Gotovo 88,5%* žena s aknama izjavilo je da osjeća stres zbog svojih problema s kožom.
Za 83%* ispitanica, te iznenadne kožne promjene predstavljaju određenu prepreku u njihovom privatnom i profesionalnom razvoju. Studije su pokazale da se suočavaju s gubitkom samopouzdanja, a ponekad i osjećajem manje vrijednosti.
*Pierre Fabre Dermatology i CSA Santé istraživanje; 10.000 ispitanica u dobi između 25 i 40 godina s blagim do umjereno jakim oblikom akne; 2012.

Cleanance WOMEN proizvodi

Akne u odrasloj dobi sve su prisutnije, a zahtijevaju ciljano rješenje koje je posebno razvijeno kao pomoć u vraćanju ravnoteže mikrobioma kože i smanjenju nepravilnosti na koži. I baš zato je Eau Thermale Avène osmislio novu Cleanance WOMEN liniju. Ova nova linija uključuje dva proizvoda, senzornih tekstura i nježnog mirisa, koji učinkovito sprječavaju pojavu nepravilnosti, zaglađuju kožu i poboljšavaju njezinu teksturu, pritom sužavajući pore.
Rezultat? Osjetno blistaviji ten kao i ugodan osjećaj dobrobiti i skrbi o sebi.

***

Eau Thermale Avène savjetuje

Mogu li se prehranom smanjiti nepravilnosti na koži? Pomaže li sunce ili ne? Kako riješiti utjecaj stresa? Pročitajte naša 3 savjeta i odgovore na ova pitanja!

1.

Prehrana
Hrana koju konzumirate igra glavnu ulogu u zdravlju vaše kože. Neka hrana, poput bijelog kruha, prerađene hrane i jednostavnih šećera, može uzrokovati upalu u vašem tijelu. Oni se brzo probavljaju i povećavaju izlučivanje inzulina, čime se pokreće pojačana proizvodnja i lučenje sebuma, koji je potencijalni pogoršavajući faktor za pojavu nepravilnosti.
 
Koje je rješenje?
Pridržavajte se izbalansirane prehrane bogate svježim voćem i povrćem! Voće i povrće pomažu u postizanju lijepe kože, jer održavaju normalnu proizvodnju sebuma.

2.

Sunce
Iako se čini da izlaganje suncu trenutno poboljšava kvalitetu kože, ono čini sve osim toga! Ovaj neprijatelj kože zapravo isušuje kožu, dovodi do pojačane proizvodnje sebuma i na kraju čini kožu debljom. Rezultat toga? Mrtve stanice kože nakupljaju se i blokiraju izlučivanje sebuma kroz pore.
 
Koje je rješenje?
Jednom tjedno primijenite nježan piling prilagođen mješovitoj koži kako biste obnovili epidermis (gornji sloj) kože. Također, svakodnevno nanesite kremu za zaštitu od sunca sa SPF faktorom 30 ili 50+, čak i u gradu. Zaštita od sunca pomoći će vam da se zaštitite od fotostarenja, a istovremeno izbjegnete "povratni učinak" (iznenadna pojava nepravilnosti nakon izlaganja suncu).
 

3.

Stres
Stres je neprijatelj kože. Kad se osjećate tjeskobno, izlučuju se hormoni poput kortizola, zajedno s endorfinima i inzulinom. Ti različiti elementi mogu utjecati na proizvodnju sebuma, što će pokrenuti pojavu nepravilnosti. 
 
Koje je rješenje?
Probajte se opustiti! Za početak, pokušajte tijekom noći redovito spavati sedam do devet sati, jer umor potiče simptome tjeskobe. Zatim, sudjelujte u aktivnostima zbog kojih se osjećate dobro i pomažu vam da preusmjerite svoju energiju, poput joge, meditacije, čitanja ili trčanja ... Koju god aktivnost odabrali, svaki trenutak proveden brinući se o sebi prilika je za opuštanje, pa iskoristite tu prednost!

 

Proizvodi za preporuku

Više o aknama

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.