O koži

Crvenilo kože
Crvenilo kože
Povremeno i prolazno crvenilo kože je osobitost osjetljive kože, no ono se može razviti u trajno crvenilo.

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje... Ako je Vaša koža osjetljiva kroz nekoliko slijedećih redaka pronađite svoju "osjetljivost"!

Savjeti stručnjaka Eau thermale Avène

Crvenilo kože

Uzroci sklonosti crvenilu lica

U zemljama s pretežito svjetloputim  stanovništvom , procjenjuje se da je 3 do 10 % odraslih osoba pati od crvenila lica, oboljenja zvanog rozaceja. Ono se često pogrešno povezuje s alkoholizmom. Rozaceja ima kroničan i nepredvidiv tijek. Trajanje je teško prognozirati, jer na pojavu i tijek bolesti utječe nekoliko čimbenika koji se međusobno isprepliću. Stoga liječenje može trajati relativno kratko, a u određenim slučajevima mjesecima i godinama.

1. Crvenilo: normalno ili patološko?

Crvenilo lica nakon dva sata tjelesne aktivnosti je normalno. Nepravilno disanje je također očekivano. Ponekad se crvenilo javlja nakon začinjenog ručka ili ujutro nakon neprospavane noći. No, osim ovih svakodnevnih kušnji modernog života, nekima crvenilo postaje trajno i kao da zahvaća lice u mrljama. Razlog je splet malih krvnih žila koje opskrbljuju cijelu površinu kože. Zbog problema u cirkulaciji krvi  ili vaskularne preosjetljivosti, u oba slučaja, dolazi do proširenja krvnih žila i razvoja prvih znakova  rozaceje.

2. Progresivno oboljenje
Bolest ima 4  stadija. 


Stadij 1: Povremeno crvenilo ili “flushing”

Prvi simptomi crvenila uključuju intenzivno širenje površnih  krvnih kapilara lica. Ovo crvenilo koje je u početku prolazno, tzv. 'flushing', vremenom postaje trajno, a javljaju se telangiektazije (puknuća kapilara) i akne. Prisutnost jednog ili više navedenih znakova, najmanje 3 mjeseca, smještenih na centralnom dijelu lica ukazuju na rozaceju. Simptomi na koje se bolesnici najčešće žale su peckanje ili žarenje, suhoća i otok.

Stadij 2: Eritematozni oblik

Lice je uvijek crveno, osobito obrazi. Ponekad je to znak preosjetljivosti na UV zrake, ali najviše je znak loše cirkulacije krvi. Ovisno o slučaju, na licu se mogu vidjeti dilatacije (proširenost) malih mikroskopskih kapilara koje daju obrazima izrazito ružičasto-crvenu boju, ili dilatacije većih krvnih žila koje su vidljive golim okom, često nalik na mrežu i estetski neprihvatljive.

Stadij 3: Papulopustulozni oblik

Upalna komponenta rosaceje postaje izraženija, na licu se pojavljuju promjene slične aknama u adolescenata. Zbog toga se ovaj stadij nazivao i  "akne rosacea". Ovaj neprecizan termin s vremenom je promijenjen u "papulopustularna rozaceja" koja se odnosi na prisutnost crvenih točkica (papula) i bijelih prištića (pustules) na koži lica. U ovoj fazi, liječenje je potrebno je prilagoditi upalnim pojavama.

Stadij 4: Fimatozni oblik 


Ovaj oblik karakterizira pojava zadebljanja žljezdanog i vezivnog tkiva ili bujanje vezivnog tkiva i krvnih žila na koži lica. Promjene su uočljive na koži obraza i čela, a kod muškaraca i u predjelu nosa, što može rezultirati razvojem gomoljastog nosa (rhinophyma).
Ova službena klasifikacija koja oboljenje klasificira kroz  četiri stadija podsjetnik je na mogućnost pogoršanja stanja. Ukoliko se rozaceja ne započne liječiti na vrijeme, bit će teže zaustaviti njezino pogoršanje kasnije. Drugim riječima, upravo kada se pojave prvi simptomi najčešće bezazleni i s povremenim crvenilom vrijeme je za akciju. Ali koju? Jednostavno, korištenjem prilagođenih dermokozmetičkih proizvoda za higijenu i njegu lica  i uklanjanjem onih čimbenika koji mogu potaknuti kožnu reaktivnost, poput izlaganja suncu bez odgovarajuće UV zaštite.
U slučaju stadija 3 i 4 svakako je potrebno zatražiti mišljenje dermatologa.


3. Učinak životnih navika na razvoj bolesti

Glavni uzrok nastanka rozaceje je nepoznat, stoga valja provesti medicinsku obradu kako bi se pronašlo barem nešto što se može dovesti u vezu s razvojem bolesti. Međutim, poznato je da neke životne mogu pogoršati ili doprinijeti nastanku crvenila kože, dok neke pak navike mogu djelovati i obrnuto.

Loše navike :
- Produženo izlaganje suncu ili odlazak u solarij. UVA zrake izazivaju dilataciju krvnih žila , koje dugotrajnim izlaganjem mogu postati trajne. Toplina također ima štetan učinak : šireći krvne žile , naglašava učinak UVA zraka.
- Situacije s naglim promjenama temperature.
- Ekstremni vremenski uvjeti ( hladnoća, vrućina, jak vjetar, itd. ).
- Konzumacija vrućih napitaka , začinjene hrane ili alkohola.
- Jake emocije kao što su ljutnja, stid i stres.
- Hormonalne promjene tijekom trudnoće i menopauze.
- Terapija oralnim ili topičkim kortikosteroidima potiće dilataciju krvnih žila i stanjivanje kože , postupno razvijajući rozaceju.

Dobre navike :
- Koristite posebno prilagođene dermokozmetičke proizvode za higijenu kože. Dajte prednost blagim i nježnim proizvodima za čišćenje koji se na kožu nanose prstima, nježnim kružnim pokretima. Izaberite također i dermokozmetičke      
  proizvode za njegu koji sadrže aktivne sastojke za posebno prilagođene crvenilu sklonoj koži i koji  su teksturom prilagođena ovom tipu kože.
- Prije nanošenja kreme ,obilato poprskajte lice termalnom vodom koja će umiriti kožu i smanjiti oticanje.
- Zaštitite lice od sunca primjenom proizvoda za zaštitu od sunca s visokom i vrlo visokom zaštitom.
- Kod trajnog crvenila , primjenjujte  koncentrat proizvode za njegu kože ujutro ili navečer kako bi poboljšali mikrocirkulaciju i smanjili oticanje kože.
- Ako osjećate žarenje i vrućinu na licu koristite masku za brzo umirenje lica.
- U uznapredovanim stadijima oboljenja svakako potražite savjet liječnika.

4. Tipičan opis osobe s rosacejom

Niti jedan čimbenik- okidač. Osoba nema genetsku sklonost za razvoj bolesti.  Svijetle je puti, svijetlih očiju i svijetle kose.
U 60 do 70% slučajeva, oboljeli su žene.
Rosaceja se obično pojavljuje u dobi između 25 i 30 godina. Vrhunac dostiže u dobi između 40 i 50 godina. 

Više o koži

Pošaljite e-mail
  • Savjeti o higijeni i njezi kože
  • Posebne pogodnosti i ponude
  • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započnite dijagnostiku
  • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
  • Kreirajte listu omiljenih i ocijenjenih proizvoda
  • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Avène klubu