Eau Thermale Avène odgovara na tvoja pitanja
Koža i rak

Koža i rak

Eau Thermale Avène odgovara na tvoja pitanja

Kad je koža senzibilizirana onkološkom terapijom, kad postane reaktivnija, koji je najbolji način svakodnevne njege? Na što treba paziti? Koju rutinu njege usvojiti? Suha koža, iritacija kože ili oštećenje kože: kako smanjiti i ublažiti nuspojave onkološke terapije na koži?
Savjeti dr. Ariadne Ortiz-Brugués, dermatolog i medicinska direktorica Eau Thermale Avène i Joëlle Nonni, voditeljica edukativnih radionica o zdravlju kože u Avène hidroterapijskom centru.

Tvoja pitanja

Koža i rak

Onkološka terapija senzibilizira kožu. Često uzrokuje suhoću kože: koža postaje gruba na dodir, s ljuskicama koje poput peruti. Kada je suhoća (kseroza) izraženija, javljaju se raspukline na koži, rane, ragade na rukama I nogama. Ove su pojave vrlo neugodne i bolne te često praćene svrbežom.

Potrebno je izabrati proizvode za suhu kožu, emolijense, koji mogu obnoviti funkciju barijere kože. U idealnom slučaju, emolijens treba nanijeti barem jednom ili dva puta dnevno na lice i tijelo. Na licu, emolijens se nanosi vrhovima prstiju zaglađujući kožu od sredine prema vanjskim rubovima lica. Na tijelo, emolijens se nanosi nježnom masažom cijelom površinom ruke. Emolijens ima najbolji učinak ako se nanese u tankom sloju na blago vlažnu kožu. Zato ga treba nanijeti odmah po izlasku iz kade ili tuša.

Za čišćenje, preporuka su dermatološki sindeti bez sapuna ili prilagođena ulja ili gelovi za čišćenje koji hrane kožu i poštuju njezin pH. Potrebno je izbjegavati čišćenje kože spužvama, krpicama, četkama, jer mogu iritirati osjetljivu kožu. Kod sušenja treba izbjegavajte trljanje, već nježno tapkajući ručnikom osušiti kožu.

Prevruća voda povećava suhoću kože i ponovno nepotrebno dodatno nadražuje kože. Umjesto toga, svaki dan se tuširajte 5 minuta na temperaturi između 32 i 34°C.

Radiodermatitis predstavlja oštećenje kože uzrokovano ionizirajućim zračenjem jednokratnom dozom od preko 7 Gy, ili manjim dozama više puta. Simptomi se kreću u rasponu od jednostavnog crvenila do teških opeklina s ulceracijama, koje se mogu pojaviti na ozračenoj koži. Doista, radioterapija u kombinaciji s određenim kemoterapijama čini kožu vrlo krhkom i osjetljivom na traume, čak i nekoliko mjeseci i godina nakon završetka liječenja. Ozračena koža stoga zahtijeva kontinuirani nadzor.

4 sata prije početka terapije na kožu se ne smiju nanositi masne kreme. Međutim, studija je pokazala da bi primjena emolijensa dva puta dnevno na područje zračenja omogućila bolje podnošenje nuspojava ove terapije*. Stoga pažljivo hidrirajte kožu nakon zračenja i u slijedeće dane.

Sindrom šaka-stopalo očituje se pojavom ponekad intenzivnog crvenila, zadebljanja, pukotina, ragada i bolova na dlanovima i tabanima. Stoga je važno hidrirati tabane i dlanove na prije početka terapije, jer su noge i ruke vrlo osjetljive. Izbjegavajte duge šetnje i nosite pamučne čarape. Nosite pamučne rukavice tijekom svakodnevnih aktivnosti, a odgovarajuće rukavice za kućanske poslove i vrtlarenje. Nokte je najbolje držati kratkim, ali ne prekratkim, te ne raditi manikuru i umjetne nokte. Posavjetujte se s pedikerom ako je potrebno.

Neke terapije mogu uzrokovati mrlje i crvenilo, osobito u prvih nekoliko tjedana liječenja. One se obično javljaju na licu, vlasištu, srednjem dijelu leđa i prsima. Mogu biti popraćene svrbežom, bolnim osjećajem peckanja ili se mogu inficirati. Kako biste izbjegli rizik od ožiljaka, izbjegavajte trljanje ili diranje ovih lezija na bilo koji drugi način. Čim se pojave prve mrlje i znakovi crvenila, trebali biste ograničiti rizik od razmnožavanja bakterija korištenjem kreme ili spreja koji suši na bazi bakra i cinka.

Medicinski make-up osvježiti kožu i vratiti koji sjaja. Također se može koristiti za prikrivanje crvenila, ožiljaka, podočnjaka ili za ponovno iscrtavanje obrva. U Avène hidroterapijskom centru organiziraju se i radionice korektivne kozmetike uz brojne korisne make-up savjete. Udruge poput Tout le Monde Contre le Cancer također nude različite aktivnosti u sklopu projekta g Échappée Rose.

Svakodnevna zaštita, bez obzira na planiranu aktivnost, neophodna je. Izbjegavajte izlaganje kože što je više moguće, čak i na umjerenom suncu, jer neki tretmani povećavaju fotoosjetljivost kože. Posljedica je povećan rizik od sunčanih opeklina ili čak opeklina, a čak i kratkotrajno izlaganje suncu može stvoriti na koži trajne tamne mrlje. Uvijek nosite zaštitnu odjeću, šešir i sunčane naočale. Koristite kremu s visokim UV zaštitnim faktorom (50+), formuliranu da minimizira rizik od alergijskih reakcija, bez mirisa, otpornu na vodu i znoj, i ponovno je nanesite svaka 2 sata.

Back to top