Eau Thermale Avène odgovara na tvoja pitanja
Vrlo suha koža sklona ekcemima

Vrlo suha koža sklona ekcemima

Eau Thermale Avène odgovara na tvoja pitanja

Kad koža pretjerano reagira, svrbi, smeta ili boli, kako ju se može umiriti? Kako pronaći olakšanje? 10 pitanja za dr. Ariadnu Ortiz-Brugués, dermatolog i medicinska direktorica Eau Thermale Avène i Joëlle Nonni, voditeljica edukativnih radionica o zdravlju kože u Avène hidroterapijskom centru..

Tvoja pitanja

To će vjerojatno biti slučaj ako se radi o upalnoj kožnoj bolesti koja obično počinje u ranom djetinjstvu. Čini se da je ovaj dermatitis povezan s genetskim predispozicijama koje utječu na kožnu barijeru. Učinjena propusnijom, koža dopušta različitim alergenima iz okoliša da uđu u tijelo, uzrokujući pretjeranu reakciju imunološkog sustava. No, postoji još jedna vrsta ekcema – kontaktni ekcem ili kontaktni dermatitis – koji se javlja bez genetske predispozicije onda kada koža dođe u izravan kontakt s alergenom.

Atopijski ekcem i kontaktni ekcem manifestiraju se na koži sličnim znakovima i simptomima: crvenilo, iritacija, suha koža (kseroza), jak svrbež, ponekad vlaženjem. No, za razliku od kontaktnog ekcema, atopijski ekcem nije izazvan jednim, prepoznatljivim čimbenikom, već različitim okolišnim i endogenim čimbenicima. To je kronično stanje koje dolazi i odlazi.

Atopijski ekcem ne mora nužno značiti alergiju, ali je često ima alergijsku pozadinu i stoga povećan rizik od alergija na hranu, alergijskog rinitisa ili konjunktivitisa. Stoga je potrebno izbjegavati alergena okruženja (prašinu, perje, dlake kućnih ljubimaca itd.).

Liječenje vrlo suhe kože sklone ekcemima je vrlo zahtjevno, a terapijska rješenja variraju ovisno o težini simptoma: suhoća, crvenilo, svrbež, ljuskanje itd. U svim slučajevima, svakodnevna primjena emolijensa prvi je korak u liječenju vrlo suhe kože sklone ekcemima. Smanjuje intenzivnu suhoću kože i umiruje osjećaj svrbeža. U akutnom slučaju, propisivanje topikalnih kortikosteroida ostaje standardni tretman za liječenje upale.

Vrlo suha koža sklona ekcemima uzrokovana je s nekoliko čimbenika, ali tjeskoba i stres mogu biti okidači za upalu i svrbež. Prednost treba dati tjelesnoj aktivnosti, čitanju, glazbi, trbušnom disanju itd. Prakticirati opuštanje i odmor.

Svakodnevna njega s vremenom može postati zamorna, pogotovo kada se stanje kože poboljša. Međutim, važno je ustrajati. Održavanje kože hidriranom jedna je od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda jačanja funkcije barijere i time smanjenja suhoće i izbijanja upale.

Često nismo svjesni da se češemo i teško je odoljeti. Stoga je važno prepoznati te trenutke i pronaći odgovarajuće alternative. Postoji nekoliko trikova za preusmjeravanje pažnje: neka ruke rade nešto, grebanje predmeta poput malih teksturiranih loptica, čičak stranu ušivenu na plišanoj životinji ili područje ogrebotine na pidžami. Ogrebotine je moguće izbjeći skraćivanjem noktiju te nošenje pamučnih ili svilenih rukavica (ako se podnose) tijekom noći.

Kupanje ima nekoliko prednosti: čisti, opušta i priprema kožu za nanošenje emolijensa. Ipak, učestalost kupanja treba ograničiti kao i njegovo trajanje na najviše 10 minuta, jer tvrda voda isušuje kožu i time potiče iritaciju i svrbež. Idealno je brzo tuširanje od 5 minuta svaki dan. Temperatura vode ne smije prelaziti 34°C kako bi se izbjeglo ponovno aktiviranje upale. Osušiti se treba nježnim tapkanjem ručnikom kako se ne bi ponovno izazvao svrbež.

Hladnoća može učinkovito ublažiti svrbež. Smrznuti grašak pohranjen u vrećici, pod uvjetom da se ne stavlja izravno na kožu, pogotovo ako je već oštećena, može pomoći. Svakodnevna primjena obloga natopljenih termalnom izvorskom vodom na područja koja je potrebno umiriti također je vrlo učinkovita metoda i prilika za opuštanje.

Hidrirajući balzam prije spavanja treba nanijeti na kožu i uz krevet uvijek imati sprej s termalnom izvorskom vodom. Treba stvoriti opuštajuću atmosferu, npr. uz prigušeno svjetlo i tihu glazbu. Ne prekrivati se previše toplim prekrivačima i držati prostoriju na temperaturi od 18°C.

Back to top