Eau Thermale Avène - savjeti stručnjaka - netolerantna i alergijama sklona koža

Netolerantna i alergijama sklona koža

Kod netolerantne i alergijama sklone kože od osobite je važnosti uporaba nježnih i dobro podnošljivih proizvoda za higijenu i njegu.

SAVJETI STRUČNJAKA

PITANJA / ODGOVORI
 • Glavna osobina osjetljive kože jest da reagira brže i jače od normalne kože, na iste čimbenike, pod istim uvjetima. Pojavljuje se osjećaj nelagode (zatezanje, trnci, svrbež...), kao i crvenilo a ponekad suhoća.

 • Mehanizmi osjetljivosti su složeni. Koža je organ koji ima nekoliko uloga i stoga različite vrste abnormalnosti mogu izazvati osjetljivost kože: oštećenja u rožnatom sloju ometaju funkciju barijere, hipervaskularizacija uzrokuje crvenilo...

 • Čak i kada je koža osjetljiva, moguće je smanjiti tu osjetljivost prestankom uporabe proizvoda za higijenu i njegu kože koje koža ne podnosi i zamijeniti ih s posebno formuliranim proizvodima namijenjenim osjetljivoj koži a koji se dobro podnose.

 • Naravno. Za čišćenje osjetljive kože, preporuča se koristiti dermatološki sapun (sindet) ili sredstva za čišćenje bez sapuna kako ne bi iritirali i dodatno isušivali kožu. Za njegu osjetljive kože koristite proizvode koji sadrže ograničen broj sastojaka kako bi se smanjio rizik od iritacija.

 • Često nastaje zabuna u razlikovanju osjetljive, netolerantne i alergiji sklone kože.
  Osobe koje smatraju da imaju kožu sklonu alergiji, često imaju izrazito osjetljivu kožu, čak i netolerantnu kožu, koja reagira na određene proizvode, topikane lijekove, dermokozmetička sredstva za higijenu i njegu kože.
  Alergija je uzrokovana imunološkim odgovorom. Simptomi uključuju crvene mrlje sa malim plikovima, jak svrbež te oticanje koje može biti ozbiljno.

 • Vaš liječnik će Vam pomoći i dati savjet u odabiru proizvoda za čišćenje i njegu koji su prilagođeni Vašem tipu kože.
  Potražite proizvode koji ne sadrže iritanse ili alergene i imaju visoku podnošljivost koja je potvrđena kliničkim ispitivanjima.

Netolerantna i alergijama sklona koža

OSJETLJIVOST? NETOLERANCIJA? ILI ALERGIJA?

Vrlo je važno uočiti razliku pa kako ih razlikovati?

Osjetljiva koža
Nježna koža, svijetle puti, suha, lagano pocrveni. Koža zateže, pecka, javlja se osjećaj vrućine. Sunce ne pogoduje osjetljivoj koži, ona na suncu brzo pocrveni. Hladnoća i vjetar također ne pogoduju osjetljivoj koži. Neki kozmetički proizvodi u svom sastavu sadrže agresivne sastojke koji dodatno pojačavaju osjetljivost kože, npr. proizvodi za čišćenje sa surfanktantima koji djeluju iritirajuće na osjetljivu kožu. Nakon uporabe takvih kozmetičkih proizvoda koža ne osjeća olakšanje, naprotiv dodatno je traumatizirana.

Netolerantna (reaktivna) koža
Ponekad Vaša koža burno reagira proizvode za higijenu i njegu, ništa ne podnosi i postaje netolerantna. Kako bi izbjegli ovu reakciju morate koristiti proizvode koji sadrže najmanji moguć broj sastojaka, tj. svega nekoliko.

Alergijama sklona koža (hiperreaktivna, preosjetljiva)
Alergija je imunološki odgovor organizma na alergen. Alergiju na koži možemo prepoznati po očitim kliničkim simptomima: pojava ekcema (upalne promjene na koži koje svrbe) popraćene crvenilom, ljuštenjem kože i mjehurićima (urtike).U slučaju alergijske reakcije na koži obratite se svom liječniku koji će otkriti uzrok nastale alergije.
 
Pošaljite e-mail
 • Savjeti o higijeni i njezi kože
 • Posebne pogodnosti i ponude
 • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započni dijagnostiku
 • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
 • Kreirajte listu omiljenih i ocjenjenih proizvoda
 • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Avène klubu