Eau Thermale Avène - savjeti stručnjaka - atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih kroničnih bolesti ranog djetinjstva, a njegov utjecaj na zdravlje, kvalitetu života i razvoj djeteta, kao i na život cijele obitelji, itekako je izražen, stoga ne iznenađuje što je u fokusu dermatološke znanosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

PITANJA / ODGOVORI
 • Najčešće, ne. Međutim, ponekad djeca imaju intoleranciju na određenu vrstu hrane što pogoršava njihov ekcem.  Vaš liječnik će u određenim slučajevima izvršiti stoga i testiranje na alergene iz hrane. Nakon ispitivanja, preporuča se posebna dijeta.

 • Da bi se smanjio rizik od atopijskog dermatitisa u obiteljima sa rizikom, preporučuje se dojenje koliko god je moguće dugo. Također se preporučuje odgoditi uvođenje različitih namirnica (uglavnom jaja i ribe) do 6. mjeseca života.

 • Naravno. Kupanje ima mnoge prednosti: čisti, opušta i priprema kožu za emolijense. Ipak, budite oprezni: kupka ne bi smjela biti prevruća, već oko 30-32°C budući da vruća voda dodano isušuje kožu i tako može izazvati svrbež. Proizvodi za čišćenje ili kupke bi trebale biti blage i posebno namijenjene za kožu koja boluje od atopijskog dermatitisa.

 • Oni se često preporučuju djeci s atopičnom kožom. Hidroterapija uključuje tretmane (kupke, tuširanja, pijenje vode) termalnom vodom, po mogućnosti ograničeno izlaganje suncu i redovite liječničke preglede. Na taj način djeca i roditelji se mogu bolje upoznati s atopijskim dermatitisom i njegovim liječenjem.

 • Životinjske dlake (konjske, pseće, mačje) ili ptičje perje mogu izazivati respiratorne alergije. Ako dijete ima ljubimca kojeg voli, a nema nikakvih problema, može ga zadržati. S druge strane, u slučaju npr. učestalog kihanja ili upala oka, životinju bi trebalo udaljiti. Ako još nemate kućnog ljubimca, prije ne goli ga nabavite, trebalo bi razmotriti i rizik od alergija.

Atopijski dermatitis

SUHOĆA, SVRBEŽ, CRVENILO...

                                                                                                              

aAtopijski dermatitisAtopijski dermatitis ili atopijski ekcem najčešća je dječja kožna bolest. Od ove bolesti boluje oko 15 do 20    posto djece predškolske i školske dobi.

Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života, no može se pojaviti u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih.
Intenzitet bolesti najčešće s godinama slabi, tako da nakon desete godine više od 90 posto oboljele djece nema smetnje.
Kod većine oboljelih simptomi se pojavljuju između druge i pete godine života.

Biokemijska istraživanja pokazala su da je u koži osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa poremećena količina masnih kiselina koje sudjeluju u prirodnoj hidraciji kože. Time slabi obrambena funkcija kože kao barijere i ona je sklona iritacijama i infekcijama. U području ekcema dodatno se nalazi velik broj upalnih stanica.
Simptomi atopijskog dermatitisa

Ekcem se očituje pojavom crvenila ili mjehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrbež i čiji je izgled za liječnika dobar pokazatelj u kojoj se fazi bolest nalazi: crveni, mekani i vlažni u početku, a kasnije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Kožne promjene javljaju se na licu, trupu i ekstremitetima. Lokalizacija najčešće ovisi o dobi.

Ako se ekcem javlja u prvim mjesecima života, najčešće simetrično zahvaća čelo i obraze, pošteđena je regija oko usta, a širi se na vlasište, gornji dio tijela, vanjsku stranu ruku i nogu te šake. Pelenska regija najčešće je pošteđena.
Tijekom druge i treće godine života izgled ekcema se mijenja, pa se javljaju karakteristični plakovi smješteni uglavnom na pregibnim jamama koljena i lakata, na zapešću, skočnom zglobu i vratu.
U kasnijem djetinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promjene na vjeđama, šakama i stopalima.Kvaliteta života

Svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima. Često se, uz osnovne znakove bolesti, javljaju i komplikacije, a to su, takozvane, sekundarne infekcije bakterijama ili virusima. Najčešće su to stafilokoki i virus herpesa. Nastanku sekundarne infekcije pogoduju suhoća kože i češanje zbog svrbeža.


Liječenje


Za svakodnevnu njegu kože obavezna je uporaba emolijensa. Emolijens ublažava suhoću kože, poboljšava stanje kože, smanjujući njezinu ispucanost, čime izbjegavamo isušivanje i ulaz vanjskih alergena.

Masaža uvelike poboljšava učinak emolijensa, tj. učinak je bolji ako proizvod nanesete blagom masažom. Međutim, osjetljivoj atopičnoj koži malenih svakodnevno je potrebna i odgovarajuća higijena i njega. Kod pojave upalnog ekcema pribjegava se lijekovima, posebno kortikosteroidnim kremama. 

Pošaljite e-mail
 • Savjeti o higijeni i njezi kože
 • Posebne pogodnosti i ponude
 • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započni dijagnostiku
 • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
 • Kreirajte listu omiljenih i ocjenjenih proizvoda
 • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Avène klubu