15/07/2020 - U fokusu

ŠTO JE AKTINIČKA KERATOZA?

Sunce izaziva blagotvorne učinke na naš organizam, posebno aktiviranjem sinteze vitamina D u koži. Izlaganje suncu najmanje pet do petnaest minuta dva puta tjedno u ranim popodnevnim satima općenito je dovoljno za sintezu vitamina D. Međutim, pri velikim dozama sunce postaje pravi neprijatelj za kožu. Jedan od štetnih utjecaja sunca je razvoj aktiničkih keratoza, znana i kao solarna keratoza.Što je aktiničKa keratoza?
aktinicke-keratoze.png
Aktiničke keratoze

Riječ je o prekanceroznim lezijama koje se široko šire i formiraju polja. Iako su aktiničke keratoze dobroćudna promjena, smatra se da je to prva faza koja dovodi do razvoja karcinoma kože, poput karcinoma pločastih stanica.
Na početku su lezije male, zatim se razvijaju u grube i ljuskave mrlje , čija boja može varirati od crvene do smeđe. Najčešće se nalazi na licu, vlasištu, usnama, nosu, ušima te stražnoj strani vrata, podlaktice i šaka.


 
Jeste li znali....
Aktinička keratoza se ubraja u jednu od najčešćih lezija kože.
Često je se može naći u osoba sa svijetlom ili crvenom kožom i tipovima kože I ili II te u osoba koje puno vremena provode na otvorenom (mornari, ribari, ratari, građevinski radnici, sportaši i dr.).

U Europi 15% muškaraca i 6% žena  ima aktiničke keratoze*; **.
Svaka druga osoba nakon navršenih 70 godina ima aktiničnu keratozu.
Procjenjuje se da se oko 10% aktiničkih keratoza pretvara u planocelularni karcinom kože.***. Na sreću, postoji mnogo učinkovitih tretmana za liječenje aktiničke keratoze. Trenutni kurativni tretmani su krioterapija, dinamična fototerapija, kirurška ekcizija, elektrokoagulacija, laserska destrukcija i lokalni tretmani. 
Zaštita od sunca (fotoprotekcija) je učinkovit preventivni tretman protiv pojave novih lezija ili pogoršanja postojećih lezija.
 

sunsimed-aktinicke-keratoze.png
SunsiMeD za prevenciju aktiničkih keratoza
SunsiMed
je medicinski proizvod klase I namijenjen za kožu preosjetljivu na sunce, on sprječava rizik od nastanka aktiničkih keratoza, raka kože (osim melanoma) i fotostarenje kože.

 
* EDF smjernice o aktiničkim keratozama 2015. Memon AA i sur. Prevalencija oštećenja od sunca i aktinična keratoza u populaciji Merseysidea Br J Dermatol. 2000. lipnja: 142 (6): 1154-9.
** Flohil SC i sur. Prevalencija aktiničke keratoze i njenih čimbenika rizika u općoj populaciji: Rotterdamska studija. J Invest Dermatol. 2013. kolovoz; 133 (8): 1971-8.
*** www.skincancer.org/international/la-keratose-actinique.
 
 
 
 
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.