U fokusu

Masna koža, miteseri, prištići, akne

Masna koža, miteseri, prištići, akne...

Saznajte kako očistiti lice i otkrijte proizvode uz pomoć kojih možete stati na kraj ovim problemima i VRATITITI SAMOPOUZDANJE!
Masna koža, miteseri, prištići, akne

Kako znati da li je moja koža masna?

Po izgledu kože znat ćete je li vaša koža masna. Masna koža sklona je povećanoj proizvodnji sebuma. Višak sebuma očituje se intenzivnim sjajem kože. Masna koža ima i proširene pore, posebno na bradi, nosu i čelu.

KAKO USPORITI PROIZVODNJU SEBUMA?

Prekomjernu proizvodnju sebuma liječnici nazivaju seboreja. Proizvodnja sebuma ovisi o dijelu tijela, veličini žlijezda lojnica koje ga luče, djelovanju hormona, dobi i nasljednim čimbenicima.

Seboreji su posebno podložni lice, ramena, prsa i leđa. Ovdje se proizvodi više sebuma i zbog toga se miteseri i prištići najčešće pojavljuju na ovim dijelovima tijela.

Rad žlijezda lojnica i prekomjernu proizvodnju sebuma reguliraju sastojci koje u proizvodima nazivamo seboregulatori.

 
Osobe s masnom kožom često imaju mitesere i prištiće, a neki razviju i upalne akne.

Razlog je povećana proizvodnja sebuma i pojačanog nakupljanja mrtvih stanica na površini kože zbog čega dolazi do začepljenja pora.

Zbog prekomjerne količine sebuma dolazi i do poremećaja u ravnoteži kožnog mikrobioma, porasta patogenih bakterija i stvaranje uvjeta za nastanak akne.

Miteseri i prištići (otvoreni i zatvoreni komedoni) prve su vidljive neupalne promjene na koži, no prije njih, pravi su problem oku nevidljivi mikrokomedoni.

Zavirimo u srž problema!

SVE POČINJE MIKROKOMEDONIMA

Mikrokomedoni su početne, neupalne promjene koje su nevidljive golim okom na koži.

Vidljivi su samo mikroskopom i to u obliku čvrsto zbijenog čepa od 40 do 80 orožnjelih stanica pomiješanih sa sebumom i bakterijama. Iz njih se u za to povoljnim uvjetima razvijaju vidljive neupalne promjene, miteseri i prištići tj. komedoni. 
Papule, pustule i upalni čvorovi smatraju se upalnim promjenama. Posljedica ovih upalnih promjena često su razne ciste i ožiljci.
Dakle, ako imamo masnu kožu i želimo izbjeći nastanak mitesera, prištića i akne ne smijemo dozvoliti prvenstveno nastanak mikrokomedona!

Mikrokomedoni su 100 puta brojniji od vidljivih lezija i najviše su odgovorni za kroničnu prirodu akne. Danas su sve jasniji mehanizmi prerastanja zdrave žlijezde lojnice u mikrokomedon, tzv. comedo-switch.

Nove spoznaje u liječenju akne posebno ističu važnost pravovremene terapije, koja će regulirati prekomjerno lučenje sebuma, ali i spriječiti da iz mikrokomedona nastanu vidljive promjene. Takve sastojke u proizvodima zovemo komedolitici.

Najčešće pitanje kod masnog tipa kože je kako treba izgledati rutina njege ?

SLIJEDI PROVJERENU RUTINU SA SAMO 2 PROIZVODA

Kako pravilno čistiti masnu kožu?

1. KORAK: ČIŠĆENJE LICA

Lice perite samo dva puta dnevno, ujutro i navečer. Nikako ne više, jer prekomjerno pranje može uzrokovati iritaciju. U nastavku vam detaljno opisujemo i kako!

DETALJNA UPUTA ZA ČIŠĆENJE MASNE KOŽE

1. Navlažite lice. Ako to činite rukama iznad umivaonika, neka samo voda dodiruje vaše lice. Idealno pranje lica je pod tušem, tada pustite da samo voda iz tuša dodiruje vaše lice.

2. Na vlažne ruke nanesite Cleanance gel za čišćenje. Nanesite otprilike 2ml ili pola čajne žličice. Protrljajte gel između ruku 10 sekundi, kako bi stvorili nježnu sapunicu. Više sapunice na vašim rukama, omogućit će nježan kontakt s licem i izbjegavanje iritacije.

Nanesite sapunicu rukama na lice, nježno i bez trljanja ili umasiravanja u kožu. Pustite da djelatni sastojci gela sami učine svoj posao. Nije potrebno da sapunica bude na vašem licu više od 10 sekundi. Time ćete na još jedan način umanjiti mogućnost nastanka iritacije. 

3. Isperite sapunicu tekućom vodom. Ponovno, neka to bude nježno, bez trljanja, pustite vodu da učini svoje

4. Tapkajući čistim mekanim ručnikom za jednokratnu uporabu nježno osušite lice. Ne trljajte, jer trljanje iritira kožu. 
ZAPAMTITE: Svaki drugi oblik čišćenja (spužve, četke, uređaji za čišćenje lica) nepotrebno iritiraju kožu. Čin pranja je priprema kože za nanošenje proizvoda za njegu ili lokalnih lijekova, ništa više. Samo pranje neće ukloniti mitesere, prištiće i akne, jer prljavština ih niti ne uzrokuje, tako da nema potrebe za grubim i učestalim čišćenjem. Ono može izazvati samo iritaciju, a iritacija može još više pogoršati stanje vaše kože. 

SAVJET VIŠE ZA MUŠKARCE KOJI SE BRIJU
Kada je u pitanju brijanje, potrebno je smanjiti mehaničku iritaciju jer mehanička iritacija kože može pogoršati stanje. Koristite britvicu s više od jedne oštrice. Koristite pjenu koju stvara nježno sredstvo za čišćenje lica, Cleanance gel za čišćenje, kao svoju "kremu za brijanje".

Većina krema za brijanje, gelova i pjena sadrži nadražujuće sastojke ili začepljuju pore i neće bolje odraditi svoj posao od dobrog sredstva za čišćenje lica. Budite nježni dok se brijete, osobito kad je britvica u blizini prištića i upalnih promjena.

Nakon brijanja obilato raspršite na lice Avène termalnu izvorsku vodu, ostavite da djeluje 2-3 minute. Osjetit ćete njeno umirujuće djelovanje i osjećaj ugode na koži.

 
Kako pravilno njegovati masnu kožu

2. KORAK: NJEGA KOŽE

Što nježnije postupate prema svojoj koži, brže i potpunije ćete riješiti problem. Dopustite proizvodu za tretman i njegu da se sam upije, bez trljanja. Presudni je to korak u smanjenju iritacije.

TRETMAN I NJEGA

Cleanance Comedomed koncentrat namijenjen je za tretman i njegu masne kože sklone nepravilnostima, masne kože s miteserima i prištićima, kože sklone nastanku akne. On djeluje kao seboregulator i komedolitik.

Jednostavan je i praktičan za primjenu, zahvaljujući bočici s pumpicom dozatorom. Jedan potisak na pumpicu dovoljan je za pravu dozu proizvoda. Nanesite malu količinu na čelo, nos, bradu i obraze. Nježno razmažite koncentrat na kožu, bez trljanja, puštajući da se proizvod sam upije

Isprobajte ga i ovaj koncentrat postat će vaša svakodnevna njega za smanjenje nastanka novih nepravilnosti, regulaciju prekomjernog lučenje sebuma i smanjenje sjaja. Lagane je fluidne teksture bez masnog završetka te se brzo upija. Po nanošenju koža je odmah matirana i osvježena
HIDRIRAJTE KOŽU KORISTEĆI PROIZVODE NA BAZI VODE

Iritacija je uvijek loša za kožu. Rezultat je dehidracija kože koja samim time luči još više sebuma. Pravilnim odabirom proizvoda za njegu masne kože pomaže se ne samo da koža postane bez nepravilnosti nego da ne postane i previše suha. Ključno je održavati kožu u ravnoteži.

U ovom slučaju izbor su proizvodi na bazi vode kako ne bismo dodatno nepotrebno dodavali masno na masno. Baš zato, Cleanance Comedomed koncentrat sadrži visok postotak Avène termalne izvorske vode (67,5%), prirodnog djelatnog sastojka s umirujućim djelovanjem na kožu koji pruža prijeko potrebnu hidraciju.

Cleanance Comedomed koncentrat može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s anti-akne lijekovima, isključivo po preporuci dermatologa. Ukoliko  se koristi u kombinaciji, prvo se nanosi  na cijelo lice Cleanance Comedomed koncentrat, a nakon što se on upije nanosi se lokalni pripravak / lijek.

Koja je brza pomoć kad izbije prištić?

Cleanance Comedomed Lokalizirana emulzija koja isušuje

3. KORAK: SOS KAD JE HITNO

Za brzo rješenje pomoći će Cleanance Comedomed Lokalizirana emulzija koja isušuje. Ona je SPOT SOS njega koja smanjuje lokalizirane nepravilnosti i ograničava zaostale mrlje, tragove i ožiljke.

Emulziju treba nanijeti u tankom sloju 2 do 3 puta dnevno do potpunog nestanka nepravilnosti. Tekstura gel-emulzije brzo prodire u kožu, a nakon upijanja moguće je nanošenje šminke.

Kada očekivati prve rezultate

Znanost je postigla značajne pomake u liječenju masne kože sklone nepravilnostima. Danas se gotovo svaki oblik i težina ovog problema može uspješno liječiti.

Kod srednje teških i težih oblika akne, samoliječenje bez stručne dijagnoze najčešće dovodi do prekasnog uzimanja terapije koja je zaista potrebna koži. Dakle, u tom slučaju je ključno posjetiti dermatologa. Dermatolog će pažljivo proučiti kožu kako bi preporučio najbolji tretman.

Također i ljekarnici mogu biti odličan izvor savjeta vezanih uz kožu i moći će preporučiti lijekove i proizvode za njegu bez recepta kako biste ih počeli koristiti prije posjeta dermatologu. 


No bez obzira na oblik i težinu, svakog s ovim problemom zanima kada može očekivati prve rezultate i konačno rješenje problema.
Dermatolozi upozoravaju da jedan od glavnih razloga neučinkovitosti tretmana i liječenja zapravo ne leži u proizvodu već u nepridržavanju uputa i/ili preranom prestanku korištenja proizvoda.

Svi proizvodi za tretman masne kože sklone nepravilnostima, mitesera, prištića i akne, lakših, srednjih ili težih oblika, dermkozmetika ili lijekovi, svi trebaju vrijeme da bi pokazali svoje djelovanje i učinkovitost.

Kod većine, prve promjene uočljive su nakon tjedan dana primjene, a vidljivo poboljšanje se može primijetiti između 4. i 8. tjedna nakon početka primjene proizvoda, ali ponekad do vidljivog poboljšanja treba proći i više od 12 tjedana.

Učinkovito liječenje može stvarno promijeniti stanje, bez obzira na težinu problema, i zato je važno potražiti stručni savjet i posjetiti dermatologa što je prije moguće.  Dalje je sve na vama: b
udite strpljivi, budite ustrajni!

Svjedočanstvo: Kako sam se riješila mitesera i prištića?

Moje ime je Tatjana i želim s vama podijeliti svoje iskustvo kako sam se riješila mitesera i prištića!

Bez mitesera na nosu i prištića na bradi i čelu
MOJ PROBLEM JE BIO MASNI SJAJ LICA, MITESERI NA NOSU I PRIŠTIĆI NA BRADI I ČELU

Imam 19 godina i od svoje 13. godine vodim borbu s miteserima na nosu i prištićima na bradi i čelu. Na sreću, bila je samo tu i tamo pokoja akna. Probala sam sama veliki broj krema protiv masne kože, masnog sjaja, mitesera i prištića, no rezultat je bio ili nikakav ili kratkog vijeka. Najviše me je smetalo to što mi je koža nekad masna, nekad suha, što se crveni, ljuska na bradi i općenito što miteseri na nosu nikako da nestanu.

NAKON 5 GODINA KONAČNO SAM OTIŠLA KOD DERMATOLOGA

Nakon moje neuspješne borbe, konačno shvatila da sama ne nalazim rješenje i da trebam posjetiti dermatologa. Tijekom posjete i pregleda dobila sam detaljno objašnjenje mog problema te upute i terapiju koju trebam koristiti.
Gotovo svako pogoršanje mog stanja bilo je posljedica iritacije, isprobavanja mom tipu kože neprilagođenih proizvoda, agresivnih sredstava za čišćenje kao i načina čišćenja lica, čestog istiskivanja prištića i ozljeđivanja kože.

 
Posebno me upozorila da izbjegavam svaku iritaciju kože te da moram biti strpljiva i ustrajati u korištenju proizvoda.

REZULTAT JE OSTVARIV, SAMO TREBA SLIJEDITI UPUTE

Odlučila sam ovaj put poslušati stručni savjet. Nježno sam se odnosila prema svojoj koži i slijedila upute.

Prvi korak je bio posjet kozmetičarki koja mi je postojeće mitesere očistila istiskivanjem. Lice sam prala samo dva puta dnevno, nježno i bez iritacije i nakon toga redovito nanosila preporučenu njegu.

U prva tri tjedna primijetila sam poboljšanje, ali postepeno. Koža se više nije sjajila, bila je hidrirana i glađa.

Nakon dva mjeseca primjene rezultati su postajali sve bolji i bolji. Broj novonastalih mitesera se smanjivao, novi prištići se nisu pojavljivali. Osjećala sam kao da mi je koža konačno "prodisala"! Svakim je danom postajala sve glađa i izgledala svježije. Sad je treći mjesec od kad strpljivo slijedim upute i rezultat je zaista vidljiv! Zato, posjetite dermatologa dok je problem malen i nemojte čekati kao ja!

Otkrijte proizvode i kupite ih online

Rezerviraj termin za besplatan pregled akni

Besplatni pregled akni #pokazise2023

Počinje #pokazise! NARUČITE SE na besplatne preglede akni širom Hrvatske!

Portal estetica.hr i ove godine pokrenula je projekt #pokazise, s više od 50 vrhunskih dermatologa iz cijele Hrvatske, koji će od siječnja do ožujka 2023. godine u svojim ordinacijama osigurati stotine besplatnih pregleda i savjetovanja za kožu sklonu aknama.

Eau Thermale Avène i naša Cleanance linija za masnu kožu i akne jedan je od pokrovitelja projekta što nas iznimno veseli!

Rezervirajte svoj termin za besplatni pregled akni i saznajte više o projektu #pokazise

PRIJAVI SE

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.