Kvaliteta života oboljelih od akne

Utjecaj pojave akne u adolescenciji i u odrasloj dobi na kvalitetu života

Mnoge studije o kvaliteti života oboljelih osoba pokazuju da problemi koji se često javljaju kao posljedica akne su nisko samopouzdanje, bijes, anksioznost, pa i depresija.
Akne su upalna dermatoza koja prije svega pogađa mlade ljude i javlja se u doba puberteta i adolescencije, razdoblju izrazitih psihosocijalnih i tjelesnih promjena. Od posebnog je interesa psihosocijalni utjecaj akne u adolescenciji. To je životno razdoblje u kojem lučenje spolnih hormona dovodi do znatnih tjelesnih promjena s kojima se adolescent mora suočiti. Godine adolescencije smatraju se kritičnima za razvoj identiteta, čiji je važan dio i slika o vlastitom tijelu, pa pojava akne može narušiti tu sliku. Stanje kože kod kojega se promjene događaju na licu može imati velik utjecaj na kvalitetu života. Suvremena ispitivanja kvalitete života upućuju da osobe koje boluju od akne iskazuju razinu socijalnih, psiholoških i emocionalnih problema koja je jednaka onoj kod osoba s kroničnom astmom, epilepsijom, dijabetesom ili artritisom.

Akne u odrasloj dobi

Mogu biti posve neočekivane

Pojava akne u odrasloj dobi može biti vrlo uznemirujuća i teško prihvatljiva, jer je najčešće potpuno neočekivana. Također, nije nužno povezana s akne u adolescenciji.
Čak 41% žena pogođeno je pojavom akne nakon ulaska u odraslu dob. Začudo, one rijetko traže pomoć liječnika: samo 22% žena.
Prvi razlog je zato što neke žene doživljavaju samo blagi pad kvalitete života, posebice zahvaljujući uporabi šminke koja može učinkovito prikrivati blaže nepravilnosti. Zatim, tu su i mnoge žene koje su razočarane ponovnom pojavom akne; to su one žene koje su slijedile dermatološku preporuku tijekom adolescencije i nisu spremni učiniti sve iznova 15 ili 20 godina kasnije.

Oboljeli se često osjećaju tužno, beznadežno i ne vide kraj ovom njihovom problemu.

Bez obzira na godine, postoji samo jedno rješenje : prevencija.

Svi dermatolozi se slažu da je to najbolje rješenje za sve probleme vezane uz akne. Odgovor na psihološke izazove je prihvaćanje postojanja akne i/ili ožiljaka od akne i minimaliziranje učinka kojeg imaju na oboljele. Mogućnosti liječenja su različita s različitim rezultatima, na Vama je da izaberete prema svojim mogućnostima i željama:

Djelujte odmah pri pojavi prvih simptoma.

Ovaj savjet je ključan ali se rijetko primjenjuje.
Odugovlačenje s početkom primjene masnom tipu kože prilagođenih dermokozmetičkih proizvoda za higijenu i njegu povećava rizik od nastanka nepravilnosti na koži. Primjetimo li sklonost nastanku akne, potrebno je odmah potražiti pomoć dermatologa jer svako pravodobno započeto liječenje smanjuje mogućnost nastanka ožiljaka.

Izbjegavajte izlaganje suncu.

Opreza nikad dovoljno! Ožiljci na suncu tamne i nepravilnosti postaju izraženije.

Odaberite medicinsku korektivnu šminku.

Ona mora biti nekomedogena, posebno osmišljena da prikrije nedostatke i nepravilnosti a ne da ih ističe.

Posavjetujete se sa svojim dermatologom!

Akne nisu nikome jednostavan problem, i neki od oboljelih proživljavaju prave patnje. Osjećate li da i Vi imate emocionalnih teškoća izazvanih ovom bolešću? Razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o tome.

Izvor :
  • N. Feton-Danou - Impact psychologique de l'acné - Quoi de neuf dans l’acné ?
    Annales de dermatologie (2010) 137, supplément 2, S62-S65
Pošaljite e-mail

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započnite dijagnostiku
  • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
  • Kreirajte listu omiljenih i ocijenjenih proizvoda
  • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu