UV zrake

UV je skraćenica za ultravioletno odnosno ultraljubičasto. Ultraljubičaste zrake (ultravioletne) imaju valnu duljinu između vidljive svjetlosti i x-zraka.

Ultraljubičasto zračenje obuhvaća onaj dio spektra sunčevog zračenja koji se svojom valnom dužinom nalazi između rendgenskog i vidljivog spektra.

Ultraljubičasto zračenje možemo podijeliti na blisko (valne dužine 380-200nm) i ekstremno (valne duljine 200-100nm).

Raspon UV zraka se dijeli na UV-A (400-315nm), UV-B (315-280) i UV-C (280-100nm).

UVA zrake uglavnom su odgovorne za starenje kože. Predstavljaju 95% UV zraka koje dosežu kožu. Prisutne su tijekom cijele godine u svim područjima i oblaci i prozori ih ne apsorbiraju. Duboko mijenjaju strukturu kože i odgovorne su za nastanak raka kože.

UVB zrake odgovorne su za nastajanje opekline od sunca. Stimuliraju proizvodnju melanina i tamnjenje kože. Također, mijenjaju DNK stanica kože. Kao i UVA, UVB zrake odgovorne su za nastajanje raka kože.

Za razliku od UVA i UVB zraka, UVC zrake ne dostižu do površine zemlje jer atmosfera apsorbira 99% zračenja. UVC zrake imaju važnu ulogu u stvaranju ozonskog omotača.

U malim količinama, UV zrake su korisne i neophodne za sintezu vitamina D. Također pomažu u liječenju mnogih bolesti, kao što su rahitis, psorijaza, ekcemi i žutica. U većim količinama (tijekom duljeg izlaganja suncu) mogu uzrokovati rak kože, prijevremeno starenje kože i kataraktu. 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.