Eau Thermale Avène - savjeti stručnjaka - korekcija nepravilnosti

Nepravilnosti kože

Mali prištić, madež koji imate od rođenja, ili drugi koji su nastali kao posljedica izlaganja suncu, ožiljak koji vam nagrđuje lice, neobično crvene jagodice, neuredan ten i oči okružene podočnjacima…

SAVJETI STRUČNJAKA

PITANJA / ODGOVORI
 • Trebali bi se posavjetovati s dermatologom u vezi posvijetljivanja mrlja. Dermatolog će Vam dati sve potrebne informacije, napraviti mediciske pretrage, ako je potrebno, te odabrati odgovarajuće tretmane.
  Korektivna šminka pruža vrlo zadovoljavajuće rješenje za prikrivanje takvih nepravilnosti na koži i za ujednaćene boje tena.

 • Tehnika ovisi o izgledu ožiljka. Ako je ožiljak atrofičan (ispod nivoa kože) započnite s korištenjem podloge (tekućeg oudera), a nakon toga nanesite korektor. Ako je ožiljak hipertrofičan (iznad nivoa kože) započnite s malo podloge koja je gušća (kompaktni puder) i tamnija (tamni slojevi smanjuju volumen).

 • Budući da je boja kože na rukama slična boji kože na licu, možete iskoristiti područje koje se nalazi na početku palca (dlan ili gornji dio šake).
  Nanesite podlogu na svijetlije područje. Nijansa koja je bliža tamnijem području je ona prava.

 • 1. Očistite kožu temeljito.
  2. Nanesite hidratantnu kremu kao podlogu za šminku prilagođenu osjetljivosti Vaše kože.
  3. Neutralizirajte nedostatke korektorom.
  4. Ujednačite ten koristeći tekući puder ili kompaktni puder.
  5. Prikrite lokalizirane nepravilnosti sa korektorom u olovci.
  6. Učvrstite šminku s prozračnim mozaičnim puderom
  7. Istknite konture lica s brončanim mozaičnim puderom.

Nepravilnosti kože

NEPRAVILNOSTI  NA KOŽI

Nepravilnosti na koži mogu biti različitih veličina i oblika, intenziteta boje i uzroka nastanka.Neke nepravilnosti su prirođene.  One mogu biti depigmentirane ili u boji mlijeka ili crvene (hemangiomi).


Druge su pak posljedica stečenih dermatoza kao što su bijele mrlje kod vitiliga (lokaliziran nestanka pigmentacije kože), benignog, ali vidljivog oboljenja osobito kod osoba tamnije puti.


Smeđe mrlje su posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Njihova pojavnost je češća tijekom trudnoće, (često se i stoga koristi naziv "maska trudnoće"), ali  se također javljaju i  kod ne-trudnica, pa čak ponekad i kod muškaraca.


Kod nekih dermatoza lica (kuperoza, rosacea ...) bez obzira na specifičnu terapiju teško je u potpunosti izbrisati tragove (crvenilo, vidljivost sitnih kapilara).


Akne i neujednačen ten imaju veliki utjecaj na život i samopouzdanje, posebno ukoliko se radi o dugogodišnjoj borbi s nepravilnostima kože.


Nakon dermatoloških i kirurških zahvata, osobito na licu, slijedi razdoblje, prijelaznih nesavršenosti .


I za kraj, neki ozbiljniji poremećaji kože (ihtioza, opekline ...) trebaju pomoć korektivne kozmetike.
PREVENCIJA JE KLJUČNA RIJEČ

Vaš dermatolog će Vas uputiti u najbolje moguće preventivne ili kurativne tretmane u svim gore opisanim slučajevima.

"Bolje spriječiti nego liječiti" odnosi se savršeno na promjene pigmentiranosti kože. Stoga je važno:
 - pravovremeno i učinkovito liječenje upalnih dermatoza,
 - uporaba proizvoda za zaštitu od sunca.

Većina hiperpigmentacija je nastala ili se pogoršala zbog pretjeranog izlaganja suncu i zbog nekorištenja odgovarajuće zaštite od sunca. Odaberite uvijek proizvode s vrlo visokim faktorom zaštite, s širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka, fotostabilne i vrlo vodootporne. Također, izbjegavajte ozljede kože. To nije uvijek lako, ali barem budite oprezni. Dopustite ranama da zacijele, a ožiljak zaštitite od sunčevih zraka kako ne bi potamnio.

Ipak pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo spriječiti niti izliječiti i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.OZLJEDE KOŽE
Trudite se izbjeći nepotrebno ozljeđivanje kože. To nije uvijek lako, ali barem budite oprezni.

Njegujte ožiljke
Dopustite ranama da zacijele, a ožiljak zaštitite od sunčevih zraka kako ne bi potamnio. Ipak pojavu nekih nepravilnosti na koži ne možemo spriječiti niti izliječiti i zato je tu korektivna kozmetika koja nam može pomoći da ih prikrijemo.


KOREKCIJA NEPRAVILNOSTI NA KOŽI, KOREKTIVNA KOZMETIKA, KAMUFLAŽA

Prikrivanje nepravilnosti na koži ovisi o njihovu položaju, veličini i obliku, intenzitetu boje i uzroku nastanka. Kako bi ih što učinkovitije prekrili (kamuflirali), najvažnije je neutralizirati njihovu boju, što je razlog podjele osnovnih nepravilnosti upravo prema boji:

- nepravilnosti u kojima prevladava crvena boja - difuzno crvenilo (eritroza, kuperoza, rozacea, vidljive kapilare...); crvenilo nakon operativnih zahvata i tretmana (laser, dermoabrazija); erupcije na koži (akne, bubuljice...); svježi ožiljci...

- nepravilnosti u kojima prevladava plava boja - modrice, podljevi nakon estetskih ili reparativnih operativnih zahvata; vidljive i proširene vene; plavičasti podočnjaci...

- druge nepravilnosti (smeđe, bijele, tamne nijanse) - hiperpigmentacije (melazma, pjege, madeži); depigmentacije (vitiligo, stari ožiljci); strije i tetovaže; blijedi ili neujednačeni ten...


Kako bi se smanjila vidljivost nepravilnosti na koži, u proizvodima za prekrivanje primijenjen je vrlo jednostavan princip komplementarnih boja koji se koristi u slikarstvu. Riječ je o načelu suprotnih boja u spektralnom krugu, prema kojem je intenzitet boje ublažen ako joj se doda ona koja se nalazi na njoj suprotnoj strani kruga. Ako se te boje pomiješaju, neutraliziraju se:

- zeleno neutralizira crveno,
- žuto neutralizira plavo,
- smeđe prekriva bijelo.


Kombinacija boja koju pruža korektivna kozmetika rješava s lakoćom nepravilnosti u pet osnovnih koraka :
1. temeljito očistite kožu,
2. nanesite kremu za lice prema tipu kože kao podlogu,
3. neutralizirajte bojom lokalizirane nepravilnosti na koži uz pomoć korektora u stiku (zeleni ili žuti korektor),
4. ujednačite boju tena uz pomoć tekućeg ili kompaktnog krem pudera,
5. učvrstite šminku uz pomoć prozračnog mozaik pudera.
Pošaljite e-mail
 • Savjeti o higijeni i njezi kože
 • Posebne pogodnosti i ponude
 • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započni dijagnostiku
 • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
 • Kreirajte listu omiljenih i ocjenjenih proizvoda
 • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Avène klubu