Eau Thermale Avène - savjeti stručnjaka - akne

Akne

Akne su glavni razlog zbog kojeg adolescenti posjećuju liječnika. Dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne higijene i njege za masnu, problematičnu i kožu sklonu nastanku akne. Ukoliko se redovito upotrebljavaju, mogu biti izrazito korisni.

SAVJETI STRUČNJAKA

PITANJA / ODGOVORI
 • Akne ne uzrokuje neka određena vrsta hrane; naravno, uvijek treba sve jesti umjereno; treba usvojiti dobre prehrambene navike koje su dobre za Vašu kožu i zdravlje općenito.

 • Sunce može biti varljivo. Kada ste na suncu, bubuljice, prištići se isušuju, a miteseri se skrivaju ispod vaše preplanulosti. Međutim, poslije godišnjeg odmora mogu izbiti akne. Novonastali ožiljci od akne izloženi suncu mogu ostaviti ružne i dugotrajne smeđe mrlje. Kako bi izbjegli ove probleme, ne izlažite se suncu predugo i koristite kvalitetne proizvode za zaštitu od sunca.
  Ako ste u tijeku liječenja akne, upitajte svog dermatologa za savjet prije odlaska na odmor, budući da primjena nekih proizvoda i lijekova onemogućuje izlaganje suncu.

 • Ovi ožiljci su vidljivi znakovi koje su ostavile akne.
  Nakon nestanka akne, provjerite sa vašim dermatologom  mogućnosti ublažavanja i/ili uklanjanja ožiljaka (piling, laser...).

 • Svakodnevna higijena je obavezna, no nemojte biti prerevni što se tiče čišćenja. Grubo čišćenje samo će još više iziritirati Vašu kožu. Koristite sindete ili gelove za čišćenje bez sapuna. Za skidanje šminke, koristite blago sredstvo za čišćenje i to obavezno svaki dan.

 • Da, ali samo provjerene i ovom tipu kože posebno prilagođene proizvode. Najmanje što možete učiniti jest da izaberete nekomedogene proizvode. Za prikrivanje manjih ožiljaka, Avène dermatološki laboratoriji osmislili su kompletnu liniju učinkovitih i neškodljivih proizvoda za prikrivanje - medicinsku korektivnu kozmetiku Couvrance.

Akne

Od masne kože do akne


Masna koža koja se sjaji...Nekoliko prištića.... Crne točkice na nosu, bradi...

Pubertet, kao što dobro znamo, donosi niz promjena uzrokovanih radom reproduktivnih žlijezda (jajnika kod djevojčica i testisa kod dječaka).
Te žlijezde proizvode hormone, androgene, koji će 'preplaviti' organizam.
Pojava akne povezuje se s preosjetljivošću kože na te hormone i osjetljivošću žlijezda lojnica koje pojačano luče masnoću.
Čak 83% djevojčica i 95% dječaka ima masnu i problematičnu kožu sklonu nastanku akne.


Razlikujemo nekoliko tipova masne kože
1. SEBOREJA

Pojačano izlučivanje loja (sebuma): Koža se sjaji, a pore postaju šire. Mogu se pojaviti izolirani, pojedinačni prištići i koža postaje problematična.2. Retencijske akne
U normalnim uvjetima loj izlazi na površinu kože putem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Kod pojačana izlučivanja loja, stanice u zidovima kanala se umnažaju i sprječavaju izlazak loja iz kanala. To se naziva hiperkeratinizacija. Dolazi do širenja pora i stvara se začepljenje koje se naziva komedon. On može biti otvoren (miteser) ili zatvoren, nalik na malu kvržicu u boji kože (bijeli prištić ili mikrocista).

3. Upalne akne
Povećana proizvodnja loja potiče razmnožavanje bakterija Propionibacterium acnes koje razgrađuju masne sastojke. One luče enzime koji uzrokuju upalu. Pojavljuju se crveni prištići koji katkad u sredini imaju malu količinu gnoja.4. Cistične akne
U određenim slučajevima lojne žlijezde mogu se toliko proširiti da dolazi do stvaranja cisti. One mogu postati upaljene te se početi gnojiti, stvarajući tako ružne i katkad bolne promjene na licu, gornjem dijelu prsa i leđima.
Liječenje


1. Liječenje ovisi o tipu akne.
Retencijske akne : Potrebno je upotrijebiti dermatološke lijekove za lokalnu primjenu na koži u kombinaciji s dermokozmetičkim proizvodima keratolitičkog učinka.
Upalne akne : Oralni antibiotici su često potrebni kao dodatak lijekovima za lokalnu primjenu, zajedno s dermokozmetičkim proizvodima.
Cistične akne : Ovakva vrsta akni zahtijeva oralnu terapiju lijekom izotretinoinom, koji je vrlo učinkovit, ali ima izraženije nuspojave, kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju (za vrijeme tretmana ne mogu se nositi kontaktne leče). Uz pravilnu primjenu rezultati su izvrsni.


2. Dermokozmetički proizvodi  su proizvodi posebno su formulirani u ovom slučaju za masnu i problematičnu kožu. Prije kupnje posavjetujte se s dermatologom ili ljekarnikom!
Ono što trebate je nježan proizvod koji štiti kožu, proizvod koji hidratizira i hrani kožu koju ponekad i dodatno isušuju i odmašćuju lijekovi koji se primjenjuju u terapiji akne te “nekomedogen” proizvod koji neće pogodovati zatvaranju pora i nastanku prištića.

Pošaljite e-mail
 • Savjeti o higijeni i njezi kože
 • Posebne pogodnosti i ponude
 • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započni dijagnostiku
 • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
 • Kreirajte listu omiljenih i ocjenjenih proizvoda
 • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Avène klubu