• 1/1
02/01/2018 - U fokusu

NJEGA KOŽE BEBA I DJECE

Naša koža je pravo čudo: štiti nas od štetnih utjecaja okoline, regulira našu tjelesnu temperaturu i važna je za metabolizam. Kamen temeljac zdrave kože postavlja se već u najranijem djetinjstvu. Zbog toga je važna pažljiva njega već od dana rođenja. Pri tome, naravno, postoje stvari na koje treba paziti i zato smo za vas niže u tekstu saželi korisne savjete.

Devet mjeseci čekate taj Dan X, informirate se, puno čitate, tražite savjete, zamišljate kako će lijepo biti kada dijete dođe na svijet. Tada se malo čudo rodi i sasvim izgubite kontrolu nad situacijom, pomalo preopterećeni jer ne želite nigdje pogriješiti.


Na što treba pripaziti pri njezi bebine kože?
Najprije činjenice: bebina koža je znatno osjetljivija nego koža odraslih osoba jer je zaštitni rožnati sloj puno tanji. Također, žlijezde znojnice i lojnice, koje na površini kože formiraju zaštitni film, još nisu potpuno funkcionalne. Zbog toga kroz kožu mogu lako prodrijeti mikrobi te koža brzo gubi vlagu, što je ostavlja suhom. Ako ne posvetimo pažnju ovim posebnim potrebama, mogući su neugodni osipi i iritacije. Ipak, njega beba i djece zapravo je sasvim jednostavna. Jednostavno se pridržavajte nekoliko osnovnih pravila i vaše će se dijete osjećati ugodno.

Čišćenje je važno, ali s mjerom
Prečesto kupanje može isušiti osjetljivu kožu vašeg potomka. Kupanje jednom do dva puta tjedno 5-10 minuta sasvim je dovoljno – najbolje na temperaturi od 36 do 37° C. Dodatke kupki treba štedljivo dozirati, a moraju biti namijenjeni za kožu beba. Gelovi za pranje koji sadrže sapun nisu dobar izbor jer dodatno isušuju kožu. Pripazite da proizvod ima pH vrijednost 5,5 (blago kiselu) i sadrži malo ili nimalo bojila i mirisa. Mnogi su proizvodi također prikladni za pranje kose i vlasišta. Važno je da šampon ne nadražuje kožu ni oči. Nakon kupanja glavu i tijelo treba oprezno osušiti prethodno zagrijanim ručnikom i nakon toga namazati kremom. U dane kada se beba ne kupa možete joj lice, ruke i područje pod pelenom po potrebi očistiti vlažnom krpicom i, ako treba, malom količinom blagog sredstva za čišćenje.

xeracalm_ad_njega_beba.jpg
XeraCalm A.D linija za kožu sklonu atopiji
Pravilna njega
Budući da su bebe i mala djeca skloni suhoj koži, njihova koža uvijek treba biti dobro nahranjena, odnosno namazana kremom. Maleni pritom uživaju u dodirima, a osobito ako dodate i nekoliko masažnih pokreta. Općenito bi kreme uvijek trebale sadržavati puno vlage. Kada je toplo ili je koža nadražena, najbolje je odabrati pripravke siromašne masnoćom, a kada je hladno ili se boravi na otvorenom, treba odabrati one koji sadrže masnoće. Od školske dobi prikladni su i proizvodi za suhu kožu za odrasle. Približno 10 do 12 % svih beba i male djece pati od ekcema. U tom slučaju, svakako porazgovarajte o njezi kože s liječnikom. Međutim, u pravilu vrijedi: proizvodi ne smiju sadržavati mirise, konzervanse ni druge aditive. Dobro rješenje je XeraCalm A.D linija. Ona pomaže ublažiti simptome i prekida začarani krug svrbeža i češanja.

cicalfate_krema_njega_beba.jpg
Cicalfate obnavljajuća krema
Mijenjanje pelena
Koža područja pod pelenom mora puno toga izdržati i zato joj je potrebna posebna zaštita. Kod mijenjanja pelena najprije se uklanjaju veća zaprljanja vlažnom krpicom za pranje (nakon svake upotrebe oprati na najmanje 60° C), a zatim tekućom vodom očistiti djetetovu guzu i intimno područje. Nakon toga su za mazanje prikladne kremaste emulzije vode u ulju i bogate masnoćama ili, u slučaju osipa na koži, kreme s dodacima koji potiču cijeljenje kao što je Cicalfate obnavljajuća krema. Nemojte nanijeti predebeo sloj kreme kako ne bi došlo do nakupljanja topline koje pogoduje pelenskom dermatitisu.
Ako je moguće, pustite i da malo zraka dolazi do bebine guze. To pomaže koži da diše, u istinskom smislu riječi.

   
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.