• 1/1
31/01/2022 - Ekcemi/atopija

ŠTO UZROKUJE SUHU KOŽU ZIMI?

Promjene vlažnosti i temperature u zimsko doba godine mogu iritirati kožu. Kod mnogih osoba, i djece i odraslih, koža postaje suha tijekom zime, a težina simptoma može značajno varirati. Prilagođena njega kože može obnoviti vlažnost kože i ublažiti simptome. No, i sami možemo poduzeti određene korake kako bi spriječili da koža postane suha. Ovaj članak detaljnije razmatra suhoću kože zimi, uključujući njene uzroke, simptome, prevenciju i tretman.
 
Što uzrokuje suhu kožu zimi?
Zima donosi promjene u vlažnosti i temperaturi koje stvaraju savršene uvjete za pojavu suhe kože, poznate i kao kseroza. Vanjski sloj kože naziva se epidermis. Tanka vanjska površina epidermisa je stratum corneum, također poznat kao kožna barijera, a čini ju kombinacija lipida i umirućih ili već mrtvih stanica kože. Kožna barijera čini sloj zaštite koji sprječava ulazak štetnih toksina u tijelo. Kada se kožna barijera ošteti, koža postaje suha i/ili nadražena.

zimska_njega_koze_473x446.jpg
Vlaga je neophodna za dobro funkcioniranje kožne barijere. Istraživanja su pokazala da zimi ima manje vlage u koži nego ljeti, kao i manje lipida u kožnoj barijeri. Ove razlike doprinose suhoći i/ili nadraženosti kože. Tijekom zimskih mjeseci mnogi pojačavaju grijanje u zatvorenom prostoru, što smanjuje vlažnost i utječe na količinu vlage koja je dostupna koži. Istodobno, hladnoća na otvorenom, vjetar i kiša mogu s kože odstraniti njezina prirodna ulja.

Također, korištenje sapuna, vrućih kupki ili tuširanja može oštetiti površinu kože, što dovodi do suhoće. Snažno trljanje kože prilikom sušenja može doprinijeti oštećenju kože. Razina vlage u koži također varira ovisno o dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i okolišnim čimbenicima. Neka dermatološka stanja i bolesti također mogu doprinijeti da koža postane suha.

 
Koji su simptomi suhoće kože zimi?
Suhoća koja je posljedica oštećenja kožne barijere tijekom zime može dovesti do:
- osjećaja nelagode,
- zatezanja kože,
- perutanja kože,
- grube kože,
- sitnih pukotina na koži,
- crvenila kože,
- svrbeža uzrokovanog suhoćom kože,
- pecknja kože.

Neke osobe mogu osjetiti nekoliko ovih simptoma u isto vrijeme. Prilagođena njega trebala bi smanjiti njihovu ozbiljnost.

 
Koja njega za kožu zimi?
Suha i oštećena koža treba nadoknaditi vlagu. Najbolje je održavati rutinu njege suhe kože što jednostavnijom.

Jednostavnom rutinom izbjegava se preopterećenje kože nepotrebnim proizvodima, poput tonika, seruma i teške šminke.

Korištenje hidrirajuće njege najbolji je način da rehidrirate epidermis i spriječite gubitak vode iz kože. Bogate hidrirajuće kreme i balzami, bez parfema, općenito su najbolja opcija. Hidrirajuća njega koja sadrži emolijense pomoći će zaglađivanju površine kože i ispunjavanju prostora između stanica kože gdje je došlo do gubitka vlage.
zimska_njega_koze_tijelo_473x446.jpg
Dermatolozi ističu kako je vrlo važno nanijeti hidrirajuću njegu što je prije moguće nakon tuširanja ili kupke. Ovaj pristup će zadržati što je više moguće vlage u vašoj koži.

 
Pripremite svoju obitelj za hladno vrijeme jednostavnom rutinom koja se lako može uklopiti u obiteljsku svakodnevnicu, a cijelu zimu čuva kožu zaštićenom, mekom i zdravom.
 
 
 
Od 01.02. do 28.02. za kupnju proizvoda za njegu svih tipova suhe kože  iz linija Cold Cream, TriXéra NUTRITION i XeraCalm A.D darujemo 25% popusta u odabranim ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama i web ljekarnama!
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.