• 1/1
08/09/2021 - U fokusu

MASNA KOŽA I POSJET DERMATOLOGU

Masna koža, miteseri, prištići, lako prerastu u akne, a akne su kožna patologija s mnogo lica. Najčešće pogađaju adolescente, ali i ne samo njih.


Akne su bolest folikula dlake u kojem se nalazi korijen dlake. U podnožju folikula se nalaze i žlijezde lojnice koje luče sebum, uljnu tekućinu koja neprestano nastaje i izlučuje se na površinu kože, a čija je funkcija zaštita kože. No, u slučaju akni, ovaj dobro podmazan mehanizam zapinje. U normalnim uvjetima sebum izlazi na površinu kože putem izvodnih kanala žlijezda lojnica.

Kod prekomjernog lučenja sebuma, stanice u zidovima kanala se umnažaju i sprečavaju izlazak sebuma iz kanala. Tada dolazi do širenja pora i stvara se začepljenje koje se naziva komedon. On može biti otvoren (miteser) ili zatvoren, nalik na malu kvržicu u boji kože (bijeli prištić ili mikrocista). Time iz masne kože stanje prelazi u blagi do umjereni oblik akne - acne comedonica. Ovo stanje pogoduje razvoju bakterija, a prisutnost masnih kiselina u sebumu dodatno će olakšati razmnožavanje bakterija što će potaknuti upalnu fazu akni.
masna_koza_pore.webp


Masna koža
Sjajan izgled, velike i vidljive pore, nepravilna tekstura kože ... Klinički znakovi masne kože lako su uočljivi. Ono što kožu čini masnom je višak sebuma čiji su uzroci u najvećem broju slučajeva hormonski. Ova prekomjerna proizvodnja i lučenje sebuma događa se na područjima gdje se nalazi najveći broj lojnih žlijezda (lice, prsni koš, leđa). Glavna komplikacija masne kože je pojava mitesera, mikrocista ili prištića, stoga masna koža zaslužuje vašu punu pozornost i odgovarajuću njegu.


masna_koza_t-zona.webp

ZNAKOVI KOJI NE LAŽU
Masnu kožu lako je prepoznati, jer neki klinički znakovi uistinu su tipični. Prije svega, višak sebuma čini kožu masnom i sjajnom, osobito u području zvanom T zona (čelo-nos-brada). Nepravilna tekstura kože, proširene pore, prisutnost komedona (poznati miteseri i bijeli prištići) ili činjenica da šminka nije postojana na kožu, također su karakteristični za masnu kožu.

KOJI SU UZROCI?
Zašto imamo masnu kožu? Ovo pitanje nema jednostavan i jedinstven odgovor. Pojava prekomjerne proizvodnje sebuma doista može nastati zbog više razloga. Uzroci mogu biti endogeni, odnosno unutarnji uzroci, poput nasljedstva ili hormonalne neravnoteže (osobito tijekom adolescencije kada androgeni (muški hormoni) potiču stvaranje sebuma). No, mogu biti i vanjski, poput stresa, zagađenja, izloženosti duhanu ili čak promjene temperature
masna_koza_pregled_dermatologa_577x577.jpg


KADA POSJET DERMATOLOGU?
Koliko god bile uobičajene, akne i njihov utjecaj na kvalitetu života i samopoštovanje se ne smije podcijeniti. Zašto? Zato što se akne najčešće javljaju na licu i mijenjaju sliku o nama u ključnim trenucima života. To je ujedno i razlog zašto su akne jedan od najčešćih razloga za posjet dermatologu. S pravom, jer čak i za blage simptome, pregled dermatologa omogućit će vam da usvojite rutinu i tretman koji najbolje odgovara stanju vaše kože, bez obzira imate li samo masnu kožu ili se radi o aknama.

Zato, ne brinite! Danas su dostupni brojni učinkoviti načini liječenja koji će izbijanje novih nepravilnosti znatno umanjiti, a time i pojavu mrlja, hiperpigmentacija koje mogu dugo trajati, kao i zaostalih ožiljaka.

 
 

Saznajte kako očistiti masnu kožu sklonu nepravilnostima i otkrijte proizvode uz pomoć kojih možete stati na kraj ovim problemima.
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.