• 1/1
09/07/2021 - U fokusu

ŠTO JE VISOKOENERGETSKA VIDLJIVA (HEV) SVJETLOST I ZAŠTO JE POTREBNO ZAŠTITITI KOŽU OD NJE?

Visokoenergetska vidljiva (HEV) svjetlost i oštećenja kože
 
Poznato je da direktno izlaganje UV zrakama sunčeve svjetlosti, bez zaštite, ne djeluje povoljno na kožu. Nova istraživanja ukazuju da koža ima još jednog neprijatelja koji pokušava ukrasti njezinu i mladost i zdravlje: visokoenergetsko vidljivo (HEV) svjetlo koje se naziva i plavim svjetlom. HEV svjetlost je sastavni dio sunčeve svjetlosti, ali ga odašilje i zaslon vašeg pametnog telefona, tableta, računala, televizora. Bilo kojim imenom i iz bilo kojeg izvora, sve više istraživanja ukazuje koliko HEV svjetlost može biti štetna i za oči i za kožu. U ovom članku osvrnut ćemo se samo na kožu.

Što je HEV svjetlost i po čemu se razlikuje od UV svjetlosti?
 

Sunčeva svjetlost sastoji se od vidljive svjetlosti, ultraljubičastog (UV) i infracrvenog svjetla (IC). Spektar sunčeve vidljive svjetlosti, one koju ljudsko oko vidi, čine dugine boje, s valnim duljinama od 390 nm do 700 nm (nm = nanometar, mjera duljine, milijarditi dio metra). Vidljiva svjetlost čini oko 50% spektra sunčeve svjetlosti. Dio ovog vidljivog spektra s valnim duljinama od 380 nm do 500 nm (plavo-ljubičasto) ima posebno visoku razinu energije i poznat je kao visokoenergetska vidljiva svjetlost (HEV svjetlost).Ultraljubičasto svjetlo čini oko 5% sunčeve svjetlosti i nevidljivo je ljudskom oku. Razlikujemo ultraljubičasto A (UVA), ultraljubičasto B (UVB) i ultraljubičasto C (UVC).

UVC zrake imaju najkraću valnu duljinu (između 100 i 280 nm). One ne dostižu do površine našeg planeta, jer Zemljina atmosfera apsorbira 99% zračenja. UVC zrake imaju važnu ulogu u stvaranju ozonskog omotača. UVB i UVA zrake, iako dio nevidljivog svjetla, prisutne su tijekom dnevnog svjetla i imaju utjecaj i na zdravlje i na izgled kože. Valna duljina UVB zraka ide od 280 nm do 320 nm dok se valna duljina UVA zraka kreće od 320 nm do 400 nm.

UVB zrake čine 5 % UV zračenja koje dopire do nas. One uzrokuje opekline (B kao „burns", opekline) i oštećenja kože osobito tijekom ljetnih mjeseci i na velikim visinama. Potiču stvaranje novog melanina, odgovornog za dugotrajniju preplanulost (B kao „bronzed skin", preplanulost).  UVB zrake ne prodiru kroz oblake i staklo, ali mogu doprijeti do najdubljih slojeva stanica epidermisa i glavni su uzrok oštećenja DNK.

UVA zrake čine 95 % UV zračenja koje dopire do nas. UVA zrake uglavnom su odgovorne za starenje kože (A kao „ageing", starenje). Uzrokuju promjene elastičnih i kolagenih vlakana što za posljedicu ima gubitak čvrstoće kože i pojavu bora. Prisutne su tijekom cijele godine u svim područjima i prodiru kroz oblake i staklo. Duboko mijenjaju strukturu kože i odgovorne su za nastanak raka kože.

U malim količinama, UV zrake su korisne i neophodne za sintezu vitamina D. Također pomažu u liječenju mnogih bolesti, kao što su rahitis, psorijaza, ekcemi i žutica. U većim količinama (tijekom duljeg direktnog izlaganja suncu) mogu uzrokovati prijevremeno starenje kože i rak kože. 

HEV svjetlost (plava svjetlost) kreće se u rasponu od 380 nm do 500 nm, nešto duže od dometa UVA zraka, ali preklapajući se s njima.  Za razliku od nevidljivog UVB i UVA zračenja, nakon što padne mrak, prijetnja od plavog svjetla ne prestaje kad sunce zađe. Kao što smo spomenuli, HEV svjetlost je također dio spektra umjetnog svjetla, nastalog kao rezultat modernog života i visoke tehnologije, zbog čega smo izloženi plavoj svjetlosti koje se odašilje iz zaslona različitih elektroničkih uređaja.


Otprilike polovica slobodnih radikala proizvedenih u koži dolazi zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti u vidljivim područjima spektra, a nekoliko je studija, uglavnom in vivo, koje pokazuju da dulja izloženost vidljivoj svjetlosti, posebno plavoj svjetlosti, može povećati vjerojatnost pojave štetnih učinkaka kao što su oksidativni stres, oštećenje DNK, prijevremeno starenje kože (fotostarenje) i pojava hiperpigmentacija. No, kao i kod mnogih stvari u životu, i HEV svjetlost ima i rizike i koristi. Izlaganje plavoj svjetlosti, po mogućnosti dnevnoj, pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti našeg tijela, poboljšava naše raspoloženje i održava nas budnim.

Zaštita kože od plave svjetlosti

Što možete učiniti da zaštitite svoju kožu od plave svjetlosti?

Svakodnevna primjena proizvoda za zaštitu od sunca ultra širokog spektra logičan je prvi izbor. Takav proizvod štiti i od UVB, UVA i HEV (plave) svjetlosti. Preporučujemo da prilikom kupnje proizvoda za zaštitu od sunca obratite pažnju ne samo na nivo zaštite nego i na širinu spektra od kojeg proizvod štiti.

Kako i UVA zrake i HEV svjetlost stvaraju slobodne radikale, za dobrobit kože poželjno je da proizvod sadrži i antioksidans, jer antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale. Iz tog razloga, zbog svog znanstveno dokazanog antioksidativnog djelovanja, vitamin E (tokoferol) se često koristi u formulaciji proizvoda za zaštitu od sunca.

 
 

Budite u toku, saznajte prvi sve novosti i pogodnosti!

 
 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.