• 1/1
21/04/2014 - U fokusu

EMULGATOR

Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom.
Emulzija je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi emulzija postala stabilna potreban je emulgator, tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica. Emulgator posjeduje dvostruki afinitet za vodu i ulje i time osigurava stvaranje emulzije.  Iako korisni za stvaranje emulzije, emulgatori su sastojci koji se ne smiju koristiti u proizvodima za njegu  preosjetljive, netolerantne i alergijama sklone kože.

Emulzija
Emulgator je sastojak koji omogućava miješanje tvari koje se obično ne mogu miješati.  Na primjer, salatni preljev poznat pod nazivom Vinaigrette je emulzija: u njemu senf djeluje kao emulgator. Kada se miješa zajedno s uljem i octom, stvara homogenost u Vinaigretteu. Bez senfa, ocat i ulje bi se nakon miješanja polako razdvojili jedan od drugog. Treći sastojak u Vinaigretteu, senf, omogućava im da se izmiješaju. Isti koncept primjenjuje se i u kozmetici kada su potrebne mješavine vode i ulja.  Korišteni emulgator omogućava emulziji “spajanje” i pretvaranje u kremu. Kako? Emulgator djeluje na područjima dodira ulja i vode, tj. na području zvanom „zona otpora" – području u kome se dvije tvari odbijaju što sprječava nastanak mješavine. Ovaj dobro poznat fizikalni fenomen moguće je često primijetiti i u prirodi. Npr. fenomen rose na laticama cvijeća ili hodanje insekata po vodi a da pri tom ne potonu. Ovaj fenomen znanstvenici nazivaju površinska napetost. Emulgator  mijenja pravila i remeti napetost između sila te omogućava miješanje dviju površina koje su u kontaktu. 

I hidrofilni i lipofilni
Za stvaranje emulzije vode i ulja, emulgator mora biti savršeno topiv u njima. U kozmetici, emulgatori su stoga i hidrofilni i lipofilni. Njihov dvostruki afinitet čini ih izvrsnom tvari za vezanje jer čak i u maloj količini znatno mijenjaju napetost površine. Od dvije različite tekućine stoga možemo dobiti kapljice koje su, ovisno o formuli i željenom učinku kozmetičkog proizvoda, načinjene od vode u ulju ili od ulja u vodi. Nakon poticanja stvaranja ovih kapljica emulgator sprječava njihovo spajanje te odmah ponovno formira dvije različite površine, jedna je voda, a druga ulje. Kapljice se formiraju i stabiliziraju, a emulgacija je uspješna.

No jesu li emulgatori i iritansi?
Emulgatori se također zovu "površinski aktivne tvari" ili "surfaktanti". U nekoliko slučajeva, stvaranje emulzija nije njihova jedina svrha; postoje također različite vrste surfaktanata: deterdženti, tvari za pjenjenje, tvari za smanjenje površinske napetosti, antiseptički surfaktanti itd. Postoji ih mnogo vrsta i svi su izvrsni stabilizatori emulzija. S druge strane, oni mogu djelovati grubo na kožu. Čak i vrlo blagi, mogu imati iritirajući učinak, osobito zbog toga što se spajaju s hidrolipidnim filmom koji štiti kožu. Zbog navedenog, ne preporučuju se u sastavu proizvoda za njegu preosjetljive, netolerantne i alergijama sklone kože.

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.